Batı'dan esen "yalan rüzgarı" Afrika ülkelerinde aşı krizi yaratabilir

Uzmanlara göre Batılı aşı karşıtları, Afrika ülkelerindeki sömürgeci karşıtı hassasiyetleri kullanıyor

Güney Afrika'da bir katılımcı aşı deneyinde (AFP)

Aşı karşıtlarının oluşturduğu sosyal ağ, Afrika’nın sosyal medya ortamında koronavirüsle ilgili yanlış bilgileri yayarak, kıtanın zaten hassas durumdaki Kovid aşı dağıtımını tehdit ediyor. Vice World News'e konuşan uzmanlar, Afrika ülkelerinin kıta dışından gelen bir "yalan haber dalgasına" karşı destansı bir savaşla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Afrika tarihindeki en büyük aşı uygulamasının martta başlaması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs aşılarının adil dağıtımını hedefleyen COVAX programı aracılığıyla kıtada 230 milyon kişiyi aşılamayı hedefliyor.

Ancak DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, zengin ülkelerin aşı stoklamaya devam ettiği sürece düşük gelirli ülkelerde sorun yaşanabileceği ve aşı dağıtımının "ahlaki başarısızlıkla" sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan Afrika ülkeleri aşı tedariki ve dağıtımıyla ilgili zorlukların yanı sıra, bir başka zorlu savaşa da hazırlanıyor. Zira kıta dışından gelen yanlış bilgi, yalan ve propaganda dalgası, halkın aşılara güvenini zedeleme riski taşıyor.

DSÖ’nün dijital kanallarından sorumlu Andy Pattison, “Aşı karşıtı hareket iyi finanse ediliyor, son derece iyi örgütleniyor ve orta sınıf karakterini yansıtıyor” diyor.

Orta sınıf önemli. Çünkü bu işle uğraşmak için zamanları var. Çalışmaları aslında düşük ve orta gelirli toplumları ve özellikle şu anda, beyaz tenli olmayan toplulukları etkiliyor.

Halk sağlığı uzmanlarına göre koronavirüs aşılarıyla ilgili bu yanlış bilgiler arasında en çok ilgi görenler arasında gizli deneyler yapıldığı ve aşılar aracılığıyla Afrika nüfusunun kontrol edileceği gibi iddialar yer alıyor. Zira bunlar, kıtanın sömürgecilik tarihine ve anti kolonyal hassasiyetlerine hitap ediyor.

UNICEF'ten kıdemli sosyal bilimci Angus Thomson, "Afrika'da online ortamda yapılan konuşmalarda aşı muhalifi, uluslararası hesaplardan kasten tasarlanmış yanlış bilgiler paylaşıldığını sık sık görüyoruz” ifadelerini kullanıyor:

Afrikalıların aşılar için kobay olacağı gibi, kıta ülkelerindeki kolonyal tarihi mirasa değinen anlatılar bunlar. Bu anlatıları yazan veya yeniden üreten kişiler, büyük ihtimalle yankı uyandıracağını ve paylaşılacağını tahmin ediyor.

54 Afrika ülkesindeki geleneksel ve sosyal medyayı takip eden analiz firması Novetta'dan analistler de benzer bulgulara sahip. Firmanın halk sağlığı analiz koordinatörü Rhys O’Neill, “Temel yanlış bilgiler Batı'dan geldi” diyor.
 


Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (Centre for Countering Digital Hate, CCDH), aşı kaşıtlarının birkaç ay önce propaganda planı olşturmak için toplandığını aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CCDH'nin aktardığına göre ABD'deki aşı karşıtı bilgileri yaydığı gerekçesiyle sıklıkla eleştirilen Ulusal Aşı Bilgilendirme Merkezi, ekimde internet üzerinden bir araya gelerek stratejik plan oluşturdu.

Araştırmacılarının konferansa sızmayı başardığını söyleyen CCDH, yayımladığı raporda bu stratejinin üç ana tema üzerine kurulduğunu söyledi: “Kovid tehlikeli değil, Kovid aşıları tehlikeli ve aşı savunucularına güvenilemez.”

Uzmanlara göre, aşı savunucularının altını oymaya yönelik bu çaba, Afrika’da da eşgüdümlü olarak sürdürülüyor. UNICEF sosyal bilimcisi Thomson, “Mevcut anlatı, aşılarla bağlantılı kurum ve kuruluşlara güveni zayıflatmak için yeniden tasarlandı” diyor.

Bu çok akıllıca çünkü aşı kararı vermenin temel taşı güvendir.

 

Independent Türkçe, Vice World News

DAHA FAZLA HABER OKU