Sağlık Bakanı Koca açıkladı: 70 ve 65 yaş üzeri için aşılama başlıyor

Koca, Bilim Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada, 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmaların tamamladığını kaydetti

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Bölgesel çalışmaların yürütüleceği bir döneme girdiklerini bildiren Koca, “Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak” dedi.

Perşembe gününden itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlanacağını kaydeden Koca, “Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.

Koca şu bilgileri verdi:

Yarından itibaren 70 yaş üzeri, cuma gününden itibaren 65 yaş üstü vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak. Bugün en önde giden aşı adayımız için Faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya başlandı. Ülkemiz yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı.

Kısıtlama açıklaması

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyesi hakkında da açıklamada bulunan Koca, bu tavsiyenin “Kısıtlamaların hafifletilmesinde acele edilmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde” olduğunu açıkladı.

Mutasyon sayılarının artmaya devam ettiğini ancak var olan vaka sayılarında mutasyonun bir etkisinin şu an olmadığını gördüklerini kaydeden Koca, “3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi” dedi.

Koca şunları kaydetti:

Yeni bir tedbir ilavesi şu an öneri olarak düşünülmüyor. Var olan tedbirlerin devamı öneriliyor. Önümüzdeki sınırlı günleri maske, mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra genel tedbirlere ve kısıtlamalara sıkı sıkıya riayet ederek atlatmalıyız. Bilim Kurulumuzdaki arkadaşlarımızla Şehir Hastanemizde ikinci doz aşımızı toplantıdan önce yaptırdık.

Yüz yüze eğitim açıklaması

Koca, "Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Mart ayını işaret etti

Koca, "Mart ayından itibaren iller bazında, vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları kaldırmak, gevşetmek veya artırmak gerekebilir. Bölgesel, iller bazında birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir. Öneri olarak bunu sunacağız" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU