Bahçeli'den astronot için isim önerisi

Bahçeli’nin önerisi Cacabey oldu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı kapsamında "Ay'a gidileceğini" dün akşam açıkladı.

Erdoğan'ın konuşmasında astranot kelimesi için Türkçe bir karşılık bulunması konusundaki çağrısına MHP Genel Başkanı Bahçeli'den öneri geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MHP'den yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı'nın dün yaptığı açıklamanın ardından astronot için Türk gökbilimci Cacabey'in ismini önermiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gelin Türk yolcularına Türkçe bir isim bulalım tabi sadece dil bilimciler değil 83 milyon vatandaşımız da özgün fikirleriyle bu arayışa ortak olabilir" demişti.

Cacabey kimdir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde Cacabey’in yaşamı anlatılıyor:

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca’nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240’ta Kırşehir’de doğdu. Kırşehir’e büyük hizmetlerde bulunmuş önemli bir şahsiyet olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail “Cacabey” adıyla ün kazanmıştır. Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Eskişehir Emiri olarak görülen Cacabey, bir süre Tokat’ta kaldıktan sonra Kırşehir’e bey olmuştur. Cacabey, 1301 yılında Rum tekvurları ile savaşırken şehit düşmüş, naaşı Kırşehir’e getirilerek 1272’de yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

Cacabey Anadolu’da bir çok hayır kurumu yaptırmıştır. Eskişehir’de bir cami ve bir han yaptırmış, 17 cami ve zaviyenin onarımına katkısı olmuştur. Ancak yaptırdığı en önemli eser Kırşehir’de bir mimari anıt olarak yükselen Cacabey Medresesi’dir. Devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada İslam Hukuku, felsefe ve tasavvuf dersleri de öğretilmekteydi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU