Biden yönetimi, Assange'ın iade edilmesi talebinden vazgeçmiyor

ABD Adalet Bakanlığı, Britanya'da mahkemenin iade talebini reddetmesine karşın Biden yönetiminin WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ülkeye iadesi için çalışmaya devam edeceğini açıkladı

Destekçileri, Assange'ın gazetecilik görevini yaptığını belirterek suçlamaların düşürülmesini istiyor (Reuters)

ABD Adalet Bakanlığı, Joe Biden yönetiminin WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ülkeye iadesi için çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Marc Raimondi, Britanya yargısının geçen ay Assange'ı ABD'ye iade etmeme yönünde verdiği kararın iptali için girişimlerin süreceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya'da mahkeme, akıl sağlığı sorunlarını ve intihar riskini gerekçe göstererek Assange'ın ABD'ye iade edilmemesine hükmetmişti. karar uzun süredir Assange'ın iadesine karşı çıkan dünya çapındaki insan hakları ve basın örgütleri tarafından zafer olarak nitelenmişti.

Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2010'da aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları ortaya koyan çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, yaklaşık 7 yıl sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmıştı.

ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtiyor ve suçlamaların düşürülmesini istiyor.

Basın Özgürlüğü Derneği tarafından Biden yönetimine hitaben dün yayımlanan ve ACLU, Uluslararası Af Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi gibi önde gelen örgütlerin de imzaladığı çağrıda, “Assange'a yönelik suçlamalar, suça konu edilen durumun rutin gazetecilik görevi olması nedeniyle basın özgürlüğünü tehdit etmektedir” denilmişti. Çağrıda, yönetimin iade talebinden vazgeçmesi istenmişti.


Independent Türkçe, Reuters, RT

DAHA FAZLA HABER OKU