50 bin yıllık Neandertal dışkısı, bağırsak mikroplarının tarihine ışık tuttu

Uzmanlara göre insanın mikrobiyota çeşitliliğinde aşamalı bir azalma var. Yeni bulgular, bu süreci durdurmada işe yarayabilir

Dışkı örneğinin keşfedildiği İspanya, El Salt’daki arkeolojik alan (Bologna Üniversitesi)

Bilim insanları İspanya'da yaklaşık 50 bin yıl önce Neandertallerin yaşadığı düşünülen bir bölgede buldukları dışkıyı ve onunla birlikte ortaya çıkan organizmaları inceledi.

Bağırsak sağlığının büyük ölçüde sindirim sisteminde yaşayan organizmalara bağlı olduğu biliniyor. Mikrobiyom denen bu organizmalar, kalp hastalığından depresyon ve anksiyeteye kadar bir dizi sağlık durumunda rol oynuyor.

Öte yandan, bağırsak mikroplarının tarihini incelemek birçok nedenden ötürü zorlaşmış durumda. En önemlisi de mikroorganizmaların izlerini içeren eski insan dışkı örneklerini bulmanın zorluğu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bilim insanları Valencia kentinin güneyindeki kayalık bir yamaçta bulunan dışkı numunelerinde bir dizi faydalı bağırsak mikrobunu belirlemeyi başardı. Saygın bilim dergisi Communications Biology'de yayımlanan araştırmada modern insanların bağırsaklarında yaşadığı bilinen onlarca bakteri de saptandı.

Bulgular, söz konusu bakterilerin, insan türünün gelişme sürecinde binlerce yıldır rol oynadığını gösteriyor. Bologna Üniversitesi'nden Prof. Marco Candela, "Modern insanlar ve Neandertaller arasında paylaşılan bazı mikroorganizmaları tespit ettik. Bu da söz konusu mikroorganizmaların Neandertal ve sapiens soylarının ayrılmasından önce insan soyunun bağırsaklarını doldurduğu anlamına geliyor" diyor.

Araştırmacılar ayrıca, söz konusu bulguların modern dünyada insanın bağırsak sağlığını korumasına da yardımcı olabileceğini söylüyor. Candela, "Bulgular, insan bağırsağı mikrobiyotasının hangi bileşenlerinin sağlığımız için gerekli olduğunu anlamamıza olanak tanıyor. Çünkü bunlar evrimsel bir bakış açısından da biyolojimizin ayrılmaz unsurları” diye devam ediyor:

Günümüzde, modern yaşam tarzımız nedeniyle mikrobiyota çeşitliliğimizde aşamalı bir azalma var. Yeni bulgular, bu süreci durdurmak için beslenme düzenine ve yaşam tarzına özel tedbirler tasarlamada bize rehberlik edebilir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, modern yaşam tarzının getirdiği işlenmiş gıda tüketimi gibi eylemlerin bağırsaktaki biyoçeşitliliği önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Bologna Üniversitesi'nden ve araştırmanın yazarlarından Simone Rampelli, "Modern, Batılı kentsel nüfuslarda bağırsak mikrobiyotasındaki azalma süreci önemli bir uyanma çağrısı olabilir" ifadelerini kullanıyor.

Bu süreç fizyolojimiz açısından büyük önem arz eden mikrobiyota bileşenlerinin kaybını içerirse alarma geçmemize neden olur.

 

Independent Türkçe, BGR, Scitechdaily, Arkeofili

DAHA FAZLA HABER OKU