Hukukta yeni tartışma: Hacklenmiş bir seks robotunun işlediği cinayetten üreticiler sorumlu tutulabilir mi?

"Seks robotları dahil, günümüzdeki robotların çoğunu hacklemek, cep telefonu ve bilgisayar gibi daha karmaşık cihazlara kıyasla çocuk oyuncağı"

Robot üreticileri, kullanıcılara feragatname imzalatarak kendilerini koruma altına alabiliyor (Reuters)

Siber güvenlik uzmanları, hacklenen seks robotlarının kullanıcılara zarar verebileceği ve hatta cinayet işleyebileceği tehlikesine işaret etti.

Hong Kong merkezli hukuk firması ONC'den Joshua Chu ve Michael Szeto adlı iki avukat ise, robot kaynaklı tehlikelerin öngörülebileceğini ve bu yüzden üreticilerin sorumlu tutulabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zeka ordularının (YZ), insanlığı tehdit ettiği pek çok filmin konusu olsa da siber güvenlik uzmanları, bu tehlikenin sadece askeri YZ'den kaynaklanmadığı konusunda uyardı. Zira Avustralya'daki Deakin Üniversitesi'nden Dr. Nicholas Patterson, şöyle konuştu:

Seks robotları dahil, günümüzdeki robotların çoğunu hacklemek, cep telefonu ve bilgisayar gibi daha karmaşık cihazlara kıyasla çocuk oyuncağı.

Chu ve Szeto ise Kovid-19 pandemisiyle birlikte insanlar arasında fiziksel temasın "ölümcül" hale geldiğini belirtti ve seks robotu endüstrisinde patlama yaşanmasının şaşırtıcı olmadığına işaret etti. Seks robotu konusunda uzman Brick Dollbanger, robotların "Kovid-19'u anladığını" bile söyledi.

Fakat gelişmeye yeni başlayan bütün teknolojilerde olduğu gibi, robotların insanlık için ciddi tehlikeler yaratabileceği endişesi hüküm sürüyor. Çünkü siber güvenlik konusunda bazı eksiklikler henüz çözülmüş değil.

Örneğin 11 Eylül 2020'de, Almanya'daki Düsseldorf Üniversitesi Hastanesi'nde, hackerların bilgisayar sistemlerini devre dışı bırakmasının ardından bir hasta hayatını kaybetmişti. Olayın ardından ülkenin ilk siber güvenlik kaynaklı adam öldürme soruşturması başlatılmıştı.

Chu ve Szeto, bu olayla birlikte robot üreticilerinin güvenlik açıklarına daha fazla dikkat etmesini umduklarını belirtti. Zira şu an bir kişinin robotla etkileşimin kalp krizine veya kas çekmesine yol açabileceği belirtilse de tehlike bundan daha büyük.

 

 

Robotun işletim sistemindeki herhangi bir hatanın, kullanıcıya kas çekmesinden daha büyük zarar verme ihtimali bulunuyor. Patterson, hackerların robotların kontrolünü ele geçirdikten sonra fiziksel eylemlerde bulunabileceği konusunda uyarıyor.

Bazı robotlar, kullanıcıların kredi kartı veya adres gibi kişisel verilerini de içeriyor. Yani robotların hacklenmesiyle hırsızlık yapılabileceği de düşünülüyor.

Öte yandan Lexology'de kaleme aldıkları yazıda avukatlar, robot kullanımı kaynaklı tehlikelerin öngörülebileceğini belirtti. Bu yüzden üreticilerin gerekli önlemleri alma yükümlülüğünün olduğunu, aksi takdirde meydana gelebilecek bir olayda ihmalleri bulunacağını ve zarardan sorumlu tutulabileceğini söyledi.

Chu ve Szeto, üreticilerin robotlarını geliştirmesinin ve ürünlerin kaliteli olmasının en iyi önlem olduğunu belirtti. Cep telefonu veya bilgisayar gibi diğer cihazlardan daha güvenli olmasını sağlamalarını gerektiğinin altını çizerken mevcut seks robotlarının henüz yolun başında olduğununa işaret etti.

 

Independent Türkçe, Lexology

DAHA FAZLA HABER OKU