Kanser ilacı ödemesi yapmayan SGK'ya mahkeme "dur" dedi… Ödememe kararı iptal edildi, dava süresince de ödeme yapılması hükme bağlandı

Dava açan hastanın avukatı Sureyya Kardelen Yarli, SGK'nın ekonomik nedenlerle hukuki gerekçe sunmadan kanser ilaç ödemelerini iptal ettiğini söyledi. Yarli, hastalar dava açıp tedbir kararı aldırtana kadar da ödeme yapılmadığını belirtti

SGK'nın bir kanser  kimi kanser ilaçlarının ödemesini ekonomik gerekçelerle kabul etmediği öne sürüldü / Fotoğraf: AA

Kanser tedavisinde kullanılan kimi ilaçların, pahalı ve zor bulunması hastaları ve yakınlarını zorluyor.

Hele bu pahalı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaması, ekonomik durumu kötü olan insanlar açısından ciddi sorunlara yol açıyor.

İstanbul 22. İş Mahkemesi, geçen 2 Şubat 2021 Salı günü görülen bir davada kanser ilacının parasını ödemeyi reddeden SGK'nın kararına ihtiyati tedbir koyarak, dava süresince de ilaç masraflarının da SGK tarafından ödenmesine karar verdi.

Olayın gelişimi hastanın avukatı Sureyya Kardelen Yarli'nin Independent Türkçe'ye verdiği bilgiye göre şöyle gelişti.

S.A, 2017 yılında kanser hastalığına yakalandı.

Akabinde hemen ameliyat oldu ve çok uzun bir süre kemoterapi aldı. Fakat 2019 yılında kanser yine nüksetti.

Bu durum üzerine kendi hekimi, diğer ilaçlarla birlikte bu hastalığın kontrolü ve tedavisinde çok önemli bir rolü bulunan PERJETA 420 MG/14 ML isimli ilacı kullanmasını reçeteye yazdı.

Hastaya bu ilaç 3 haftada bir yaklaşık 9 doz olarak uygulandı.

2019 Ağustos'unda yapılan PET-BT raporunda hastalığın gerilediği görüldü ve ilacın işe yaradığı tespit edildi.

Ancak 5 Aralık 2019 tarihinden sonra hastanın tedavi gördüğü hastane tarafından kendisine sözel olarak; bu ilacın ödemesinin SGK tarafından artık yapılmadığı, bu sebeple de ödemesinin kendisi tarafından yapılması gerektiği yoksa kanser tedavisinin durdurulacağı söylendiği öne sürüldü.

Bu durum üzerine S.A, Sosyal Güvenlik Kurulu'na yazılı olarak başvuru yaparak ve ilacın ödenmesini talep etti.

Ancak 13 Şubat 2020 tarihinde SGK tarafından yollanan cevap yazısında, bu ilacının ödemesinin yapılmayacağı hastaya bildirildi.

S.A.'ya doktoru tarafından bir dozu 10 bin lira olan ilaçtan en az 12-15 doz alması gerektiği belirtilmişti.

Bu durumda SKG desteği olmaması halinde ödemesi gereken rakam 120 ile 150 bin arasında olan S.A., dava açtı. S.A., avukatı aracılığıyla SGK'nın ödememe kararının iptali ve dava süresince de ilaç masrafının ödenmesi talebinde bulundu.

Açılan davada SKG'nın ilacın maliyetini ödememe kararı iptal edilerek, dava süresince de ilacın maliyetinin kurum tarafından karşılanması hükme bağlandı.

Ayrıntıları bir ay içinde açıklanacak olan gerekçeli karar içerisinde açıklanacağı kaydedildi.

sureyya.jpg
Avukat Sureyya Kardelen Yarli / Fotoğraf: Independent Türkçr

 

"SGK, yüzbinlerce kanser hastasının hayatını tehlikeye sokmakta"

Davayla ilgili görüşünü aldığımız avukat Yarli, anayasada yer alan sosyal devlet ilkesi gereği; vatandaşların ülke sınırları dahilinde sağlık haklarına erişimin devlet tarafından kolaylaştırılması ve yine bu hizmetlerin devlet tarafından eksiksiz, doğru ve hızlı bir biçimde vatandaşlarına verilmesi elzem olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Ne yazık ki bu gibi durumlarda SGK ekonomik sebeplerden ötürü kanser ilaçlarının ödemelerini bir noktadan sonra hukuki hiçbir gerekçe sunmadan iptal etmektedir. Bu durum da benim müvekkilimin durumunda olan yüzbinlerce kanser hastasının hayatını tehlikeye sokmaktadır. Bu davada, mahkeme tarafından ihtiyati tedbir talebi hemen kabul edilmiş ve dava süresi boyunca tedbiren, SGK'nın ilacı ödemeye devam etmesi kararı verilmiştir.

Yarli, SGK'nın bu ilacı ödemek istememesinin sebepleriyle ilgili de "İlacın aşırı derecede pahalı olması, döviz kuru üzerinden ülkemize getirilmesi ve ülkemizde ilaca ihtiyaç duyan çok fazla kanser hastası olduğu için diğer hasta insanlar için de bu durumun emsal teşkil edeceği korkusu olduğunu düşünmekteyiz" dedi.

ilaçlar.jpg
İlaçların ödemesinde yaşanan sorunlar zaman zaman davalara konu oluyor / Fotoğraf: AA

 

"SGK, hastalar dava açıp tedbir kararı alana kadar ilaç ödemesi yapmamakta"

"Mahkemenin verdiği bu kararlar aslında; korunan kişinin sağlık hakkı ve yaşam hakkıdır. Kanser gibi tam olarak çözümü bulunmayan ve tedavisi hem çok pahalı olup hem de uzun yıllar süren bir hastalığın maliyetinin tamamen hastaların üstüne yüklenmesi vicdanen de etik değildir. Sosyal devlet olmanın gereği tam da budur esasında" diyen Yarli, mahkemelerin kararına karşın yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı:

Bununla birlikte daha önce de az da olsa mahkemeler tarafından bu yönde verilen olumlu kararlar vardır. Ancak ne yazık ki bu kararlara rağmen SGK hala birçok hastadan bu kesintiyi yapmakta ve hastalar dava açıp, tedbir kararını alana kadar da ilaç ödemesi yapmamaktadır. Aslında burada artık yapılması gereken SGK'nın dava açılınca değil dava açılmasına gerek kalmadan kanser ilaçları ile ilgili zaman zaman izlediği bu yanlış pratiği bırakmasıdır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU