Sisi, Körfez İşbirliği ile ilişkilerini geliştirme gayretinde

Hacraf, Kahire’de Ebu Gayt ve Şukri ile bir araya geldi

Sisi, dün Kahire’de Hacraf ile bir araya geldi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, dün, Mısır ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin özel oluşunun ve Körfez güvenliği ile Kahire ulusal güvenliği arasındaki bağlantının ülke politikasının sabitlerinden biri olduğunu vurguladı. Aynı zamanda çeşitli alanlarda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi.

Sisi’nin bu açıklamaları, Kahire'yi ziyaret eden KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf ile dün yaptığı görüşmede geldi. Hacraf, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile de bir araya geldi.

Sisi ile Hacraf arasındaki görüşmede Mısır ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırılmasının ele alındığını belirten Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bessam Radi, şu açıklamalarda bulundu:

“Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır politikası ilkelerinin Arap dayanışmasını inşa etmeyi bu yönde iş birliği ve desteklemekte bulunmayı amaçladığını vurguladı. Aynı zamanda bunun ortak çıkarları elde etme yönünde karşılıklı saygı ve samimi niyetlere bağlılık, Arap ulusuna yönelik tehlikeleri önleme ve ulusal güvenliği himaye etme yönünde dayanışma çerçevesinde bulunduğunun altını çizdi. Mısır ile KİK ülkeleri arasındaki yakın kardeşlik ilişkilerinin değerli olduğunu belirten Hacraf ise, bu ilişkileri güçlendirme yönündeki karşılıklı isteğe vurgu yaptı. Aynı zamanda Sisi liderliğindeki Mısır’ın Arap ulusal güvenliğini koruma ve tüm Arap ulusunun meselelerini savunmada oynadığı oldukça önemli stratejik role, aynı zamanda Mısır'ın bölgesel düzeyde güvenlik, istikrar ve kalkınma sağlama yönündeki bitmek bilmeyen çabalarına övgüde bulundu. Aynı zamanda Mısır'ın safları sıklaştırma, bölgenin tanık olduğu muazzam zorluklarla yüzleşmede ortak Arap eylemini teşvik etme, kardeş Arap ülkeleri arasındaki iyi niyetli ilişkileri destekleme ve Arap ülkeleri içişlerine karışılmaması konusundaki sürekli isteğini taktir etti.”


Hacraf: Mısır, Arap ulusal güvenliğinin temel direğidir

Mısır Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Hacraf:  “Mısır, Arap ulusal güvenliğinin temel direğidir. KİK devletleri güvenliği, tamamen Mısır'ın güvenliğiyle; Mısır’ın güvenliği ise KİK devletleri güvenliği ile bağlantılıdır” açıklamalarında bulundu. KİK’in Mısır’ın terörizmle mücadele çabalarına ve Nahda Barajı ile ilgili adil müzakerelerdeki tutumuna destek verdiğini de vurguladı.

Suudi Arabistan Krallığı'nın ev sahipliğini yaptığı ve Katar ile uzlaşmanın kaydedildiği El Ula Zirvesi bildirisine değinen Hacraf, “Körfez evindeki dayanışmayı güçlendiren yeni bir atılımı temsil eden El Ula Zirvesi, aynı zamanda ortak ilgi alanına giren bölgesel sorunlara yönelik kolektif Arap tutumunu da sağlamlaştırdı” dedi. Bununla birlikte, Mısır'ın Arap dünyasında ve genel olarak dünyadaki önde gelen yeri göz önüne alındığında, Kahire'de gerçekleştirdiği görüşmeleri oldukça önemli olarak niteledi.

Diğer yandan, çeşitli konulardaki ortak Arap tutumunu güçlendirme yolundaki koordinasyonun devamlılığını vurgulayan Hacraf, “Filistin meselesinin Arap Barış Girişimi  mucibince hepimiz için bir öncelik olduğunu, başkentin Doğu Kudüs olduğu 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözümü ve mültecilerin dönüşünü desteklediğimizi vurgulamaktayız” dedi.

Mısır ile KİK ülkelerinin ulusal güvenliği arasındaki yakın bağın altını çizen Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise şöyle söyledi:

“Hepimiz, birbirimizin karşılaştığı ortak zorlukların üstesinden gelme yeteneğine sahibiz. Arap topraklarının birliği ve istikrarını korumak, bölgesel güçlerin Arap işlerine müdahalede bulunmaması, çıkarlarımızı korumak, ekonomik yeteneklerimizin güçlendirilmesi yönünde çalışmak ve terörizmin ortadan kaldırılması, ortak hedefler arasında yer alıyor. Diğer yandan, KİK Genel Sekreteri ile, siyasi ve ekonomik konuları ele alma yönünde Dışişleri Bakanlığı ile KİK Genel Sekreterliği arasında kurumsal bir mekanizma oluşturulması kararlaştırıldı. Bu mekanizma, Mısır ve KİK ülkeleri arasındaki yakın ikili ilişkilere ek teşkil edecektir.”

Dün Hacraf’ı Arap Birliği Genel Sekreterliği merkezinde ağırlayan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise  “Arap oluşumunun temel yapı taşı ve ortak eylemin önemli bir ayağı olması dolayısıyla KİK’in oynadığı kapsamlı role olan inancını” vurgulayarak KİK’in başarısının Arap Birliği başarısına katkı sağladığını söyledi.

Arap Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, “çeşitli dosyalar üzerinde deneyim alışverişinde bulunan ve ortak tartışmaları yoğunlaştıran iki taraf; Arap Birliği ve KİK arasındaki koordinasyonu geliştirme yönünde pratik açıdan nasıl hareket edilmesi gerektiğini” tartıştı.

Geçtiğimiz ay El Ula Zirvesi’nde olup bitenlerin üzerine çalışmanın önemini vurgulayan Ebu Gayt, “Arap hava sahası sorununun giderilmesinin ortak Arap eylemine hizmet ettiğini ve canlılığını arttırdığını” belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU