Budist anneden doğan Malezyalı kadınla ilgili mahkemeden nihai karar çıktı: "Müslüman değil"

Rosliza İbrahim, yargı makamlarından, şeriat kanunlarının kendisine uygulanamayacağı yönünde bir hüküm almaya çalışıyordu

Federal Mahkeme'deki yargı heyeti, 39 yaşındaki kadının sunduğu delilleri kabul etti (Wikipedia)

Müslüman bir baba ve Budist bir annenin kızı olarak dünyaya gelen Malezyalı kadın, 5 yıldır süren hukuk mücadelesinden istediği sonucu aldı.

Yargıç Tun Tengku Maimun Tuan Mat'ın başkanlık ettiği Malezya Federal Mahkemesi heyeti, 39 yaşındaki Rosliza İbrahim'in "Müslüman olmadığına" hükmetti.

Heyette yer alan başyargıç Tengku Maimun ve diğer 6 üye, Selangorlu İbrahim'in almaya çalıştığı üç mahkeme kararını da onayladı. Güney Asya merkezli todayonline haber sitesine göre, mahkeme böylelikle İbrahim'in dünyaya evlilik dışı bir çocuk olarak geldiği ve Müslüman olmadığı yönündeki kanıtları kabul etmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İbrahim'in talep ettiği üç mahkeme emri, Malezyalı kadının evlilik dışı doğduğu ve annesinin şu an hayatta olmayan Budist Yap Ah Mooi olduğu beyanının yanı sıra kendisinin İslam dinini kabul eden bir kişi olmadığı, Selangor eyaletinde Müslümanlara yönelik kanunlarının kendisine uygulanamayacağı ve haliyle Selangor şeriat mahkemelerinin yargılama kapsamına girmediği iddialarını içeriyordu.

Malezyalı kadın ayrıca, gayrimeşru bir çocuğun babasının, Selangor Eyaleti İslam Dini İdaresi düzenlemesinde yer alan "Doğduğu sırada ebeveynlerinden biri ya da ikisi Müslüman olan bir kişinin Müslüman sayılacağı" hükmündeki "Müslüman ebeveyn" tanımlamasına giremeyeceğine dair bir mahkeme beyanı istemişti.

Hukuk mücadelesine 2015'te başlayan İbrahim, Malezya Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu kanıtlarda, federal topraklardaki ve Selangor dahil 11 eyaletteki İslam dini makamlarının elinde, annesinin İslam'a geçtiği ya da biyolojik anne babasının Müslümanlara uygun bir evlilik yaptığını gösteren hiçbir kanıt olmadığını bildirmişti. İbrahim ayrıca, doğduğu sırada annesinin, biyolojik babasıyla evli olmadığına dair yasal beyanını da ilgili makamlara sunmuştu.

Yüksek Mahkeme 2017'de, Temyiz Mahkemesi de 2018'de aleyhte hüküm verince İbrahim meseleyi Federal Mahkeme'ye taşıma kararı almıştı.


Indepedent Türkçe, todayonline

DAHA FAZLA HABER OKU