İşkenceden kaçan Çeçen geyler, Rus yetkililer tarafından ülkelerine iade edildi: "Ölüm tehdidi altındalar"

LGBT hakları kuruluşu, arka planda çığlık sesleri duyulan panik dolu bir telefon aldıktan sonra çift için harekete geçti

Çeçenistan'ın bölgesel lideri Ramazan Kadirov, bölge sınırları içindeki LGBT topluluklarına baskı uygulamakla suçlanıyor. Kadirov daha önce ülkesinde bu tür insanların bulunmadığını iddia etmişti (AP)

Bölgedeki gelişmeleri takip eden bir LGBT hakları grubu, eşcinsel iki erkeğin işkenceden kaçmak için Rusya'ya sığındıktan sonra Çeçenistan'a iade edildiğini ve şu an "ölüm tehlikesi" altında bulunduğunu belirtti.

Rus LGBT Ağı, 20 yaşındaki Salih Magamadov ile 17 yaşındaki İsmail İsayev'in Moskova'nın doğusundaki Nijni Novgorod'daki bir evde Rus polisi tarafından yakalandığını kaydetti.

Kuruluş, geçen yıl söz konusu iki erkeğin kendi bölgelerindeki polisten kaçarak Rusya'ya gitmelerine yardım ettiklerini de ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sohbet uygulaması Telegram'da siyasi bir muhalif grubun moderatörü oldukları suçlamasıyla Nisan 2020'de gözaltına alınan ikili, kendi vatanlarında işkenceye maruz kaldıklarını ve özür videosu çekmek zorunda bırakıldıklarını iddia ediyordu.

Magamadov ve İsayev, Nijni Novgorod'a sığınmıştı fakat sonrasında zorla Çeçen yetkililere iade edildi.

St. Petersburg merkezli LGBT Ağı, genç erkeklerden arka planda çığlıkların duyulabildiği panik dolu bir telefon aldıklarını açıkladı.

Yarım saat sonra olay yerine ulaşan avukat Aleksander Nemov boğuşma izleriyle karşılaştı ancak iki erkek artık orada değildi.

Grup geçen hafta Twitter'da şu paylaşımı yaptı:

Salih Magamadov ve İsmail İsayev polis tarafından kendi dairelerinde gözaltına alındı.

Rus LGBT Ağı, Salih ve İsmail'in Çeçenistan'dan ayrılıp Nijni Novgorod'a taşınmasına yardımcı olmuştu. Şimdi arabayla tekrar Çeçenistan'a götürülüyorlar.

Grup, ikilinin Çeçen kasabası Gudermes'e dönüşlerinden bu yana güvenlik güçleri tarafından alıkonup sorgulandığını ve avukata erişimlerinin engellendiğini de ifade etti.
 


Bir Rus Cumhuriyeti olan Çeçenistan, LGBT+ kişilere sistematik olarak gözaltı ve işkence uygulamakla suçlanıyor.

Çeçenistan'ın Moskova'yla yakın bağlarını muhafaza eden otoriter lider Ramazan Kadirov, daha önce Çeçenlerin "kanlarını arındırmak" için LGBT+ insanların sınır dışı edilmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Çeçen yetkililer 2017 bahar döneminde LGBT+ bireylerin tasfiyesine yönelik harekete geçmekle suçlanmış ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2019'da bu sürecin kaldığı yerden devam ettiğini belirtmişti.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Rachel Denber 2019'da şu açıklamayı yapmıştı:

Çeçen polisinin, gey olduklarından şüphelendiği onlarca erkeği toplayıp onlara işkence ettiği 2017'deki eşcinsellik karşıtı tasfiyeye yönelik etkili bir soruşturma yürütüldüğüne dair ortada herhangi bir emare bulunmuyor.

2017'de yaşanan eşcinsellik karşıtı tasfiyenin cezasız kalmasıyla Çeçenistan'da yeni bir işkence ve aşağılama dalgasına onay verilmiş oldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU