Suudi Arabistan’da petrol boru hattına drone'lu saldırı

Suudi petrol şirketi Aramco, saldırı sonrası istasyonlardaki petrol akışına ara verildiğini açıkladı

Suudi Aramco şirketine ait petrol tankı / Fotoğraf: Aramco

Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Doğal Kaynaklar Bakanı Halid bin Abdulaziz Falih, bugün sabah 6’da doğu-batı hattını birbirine bağlayan iki petrol boru hattına insansız hava araçları tarafından saldırı yapıldığını açıkladı.

Olayı “terör” saldırısı olarak niteleyen Suudi Bakan Falih, bomba yüklü drone'ların petrol boru hatlarını patlattığını, 8 numaralı istasyonda çıkan yangının söndürüldüğünü aktardı.

Saldırının gerçekleştiği boru hattı, ülkenin doğusundan batıdaki Yanbu Limanı’na, oradan da Kızıldeniz üzerinden dünyaya ulaşıyor.

 

suudi arabistan enerji bakanı falih
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid bin Falih / Fotoğraf: El Arabiya

 

Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmadığını açıklayan Falih, sızıntı olmaması için gerekli tedbirin alındığını kaydetti. 

Falih, “Bu saldırı bir kez daha Yemen’deki İran destekli Husi milisleri ile mücadelenin önemini kanıtladı. Bu saldırı sadece bizi değil, küresel petrol ekonomisini de hedef almıştır” dedi.

Aramco: Petrol akışı geçici olarak durduruldu

Saldırının yapıldığı tesisi işleten Suudi petrol şirketi Aramco, saldırı sonrası zarar gören petrol boru hattına petrol pompalamayı geçici olarak tedbir amaçlı durdurduklarını açıkladı.

 

Aramco, Suudi Arabistan’ın ham petrol ve gaz ihracatına tam gaz devam edeceğini belirtti.

El Arabiya'nın aktardığı bilgiye göre şirketin üst düzey yöneticilerinden biri, Avrupa’ya yönelik petrol ihracatını aylık 3 milyon varilden 10 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Saldırı sonrası petrol fiyatlarında artış

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’da yaşanan bu saldırının ardından brent petrol fiyatları yüzde 0.80’lik bir artış göstererek 70.79 dolara çıktı. 

Batı Teksas tipi ham petrolün fiyatı ise 31 sent artarak 61.35’e yükseldi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU