Aylardır başkenti kuşatan Hintli çiftçiler, kamplarda nasıl bir yaşam sürüyor?

Binlerce işçi karayollarını traktörler, kamyonlar ve kayalarla kapattı

Başkente çıkan yollara kamp kuran çiftçiler, talepleri yerine getirilene kadar geri adım atmıyor (AFP)

Hindistan'da tartışmalı tarım yasalarına tepki için başkent Yeni Delhi'nin eteklerinde aylardır eylem yapan çiftçiler zorlu şartlar altında protestolarına devam ediyor.

Yağmurlu ve soğuk havaya rağmen eylemlerini sürdüren tarım işçileri, kirlenen kıyafetlerini derme çatma kamplarda kurdukları çamaşır makinelerinde yıkıyor.

Uttar Pradeş ve Yeni Delhi arasında yer alan Gazipur'daki kamp alanında kütüphane ve geçici sağlık tesisi de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'in bölgeden yaptığı habere göre bu kampta Uttar Pradeşlilerin yanı sıra tarım eyaletleri olarak bilinen Pencap ve Haryana'dan işçiler de kalıyor. Sadece Gazipur'daki kamp bölgesinde genci yaşlısı çoğu erkek yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor.  

Çiftçiler, soğuk kış şartlarının yanı sıra polis ve güvenlik güçleriyle çatışmalarla karşı karşıya bulunuyor ve internet erişimlerinin kısıtlanması nedeniyle de güçlükler yaşıyor.

Eylemciler geceyi parlak renkli çadırlarda ya da traktörlerinin ve kamyonetlerinin altına serdikleri şiltelerde geçiriyor. Gün geçtikçe kampa yardım için gelenlerin sayısı da artıyor.

Kamp alanında işçilerin temel ihtiyaçları karşılanıyor: Her ne kadar kokudan yanlarına yaklaşması biraz güç olsa da seyyar tuvaletler bulunuyor. Kampta ayrıca şampuan poşetleri ve kağıt mendiller sunan bir tedarik mağazası da yer alıyor. Bu tür malzemeler, çiftçiler veya çiftçilerin destekçileri tarafından bağışlanıyor.
 

Tanker.png
Kampın su ihtiyacı tankerlerle sağlanıyor (Vedika Sud/CNN)


Kamp alanına su dışarıdan getiriliyor. Uttar Pradeşli 26 yaşındaki Jagjeet Singh traktörüyle günde 4 bin litre su taşıyor. Temin edilen su içme, yıkanma ve temizlik ihtiyaçlarında kullanılıyor.

İçeride yemekler ateşte kararmış tuğlaların üstüne tutturulan dökme demir tavada pişiriliyor, bambu direkler ve plastikten yapılmış bir çadırın içinden ücretsiz dağıtılıyor.

Kampın derme çatma tıp merkezini işleten 20 yaşındaki gönüllü Himanshi Rana da iki aydan fazla süredir burada hizmet veriyor.

Rana işçilerin hastalıklarının tedavisine yardım ediyor ve Hindistan'ın Cumhuriyet Bayramı olan 26 Ocak'ta yaşanan şiddetli gösteriler sırasında göz yaşartıcı gazla vurulan çiftçilerle ilgileniyor.
 

Rana.png
Himanshi Rana (Vedika Sud/CNN)


Hintli genç, "Benim babam da bir çiftçi. Burada olmak kaçınılmazdı. İnsanlara hizmet etmek için buradayız. Hükümet taleplerimizi kabul edene kadar bir yere gitmeyeceğiz" diyor.

Eylemci işçiler tüm zorluklara rağmen hükümet yasaları iptal edene kadar kamp alanlarından ayrılmayı planlamadıklarını söylüyor.

Karayollarını üç saat kapattılar

Öte yandan binlerce çiftinin taleplerinin karşılanması için cumartesi günü ülke genelinde karayollarını üç saat boyunca kapattığı belirtiliyor.

Asscociated Press'in (AP) haberine göre, eylemcilerin yolları kapatmak için traktörler, kamyonlar, hatta kayalar kullandığı ifade ediliyor.

AP'ye konuşan Gazipurlu 80 yaşındaki Jhajjan Singh, "Son nefesimize kadar savaşacağız" diyor.

Tarım, Hindistan'ın 1,3 milyar nüfusunun yüzde 58'inin temel geçim kaynağı ve çiftçiler ülkedeki en büyük seçmen kitlesini oluşturuyor. Dolayısıyla çiftçilerin öfkesinin, Başbakan Narendra Modi'ye 2024'teki genel seçimlerde önemli miktarda oy kaybettirebileceği yorumları yapılıyor.


Independent Türkçe, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU