Irak Komünist Partisi'nin Necef'teki parti merkezine molotoflu saldırı

Parti merkezine düzenlenen saldırı, ekimde düzenlenmesi kararlaştırılan parlamento seçimlerinin yaklaşmasıyla siyasi suikastların artacağı ve şiddet eylemlerinin tırmanacağı yönündeki değerlendirmelerin yapıldığı bir ortamda gerçekleşti

Irak Komünist Partisi'nin Necef şubesine molotoflu saldırı / Fotoğraf: Rudaw

Irak Komünist Partisi'nin Necef kentindeki parti merkezine cuma günü şafak vaktinde kimliği belirlenemeyen kişilerce molotof kokteyli ile saldırı düzenlendi.

Olayda can kaybı yaşanmazken, binada maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Bu saldırı, ekimde düzenlenmesi kararlaştırılan parlamento seçimlerinin yaklaşmasıyla siyasi suikastların artacağı ve şiddet eylemlerinin tırmanacağı yönündeki değerlendirmelerin yapıldığı bir ortamda gerçekleşti.

Bu saldırı aynı zamanda halkın kötü kamu hizmeti, işsizlik ve ekonomideki kötü gidişattan duyduğu rahatsızlığın bir sonucu olarak yeni bir protesto dalgasının patlak vermesi beklentisinin dillendirildiği bir dönemde geldi.


Dini kimliğiyle öne çıkan Necef'te partinin yerel yönetimi, 'korkakça' diye nitelediği saldırıyı kınadı. Irak Komünist Partisi Necef İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kara yarasalar cuma gününün şafağında tam saat 03.50'de halkın çadırı ve devrimcilerin beşiği olan Irak Komünist Partimizin Necef'teki merkezine molotof kokteylleri, hain ve kalleş kurşunlarla saldırmak için bir kez daha geri dönüyor. Bu korkakça eylemi kınarken, kapsamlı değişimi gerçekleştirmek ve yolsuzlukların, yozlaşmışların ve kiralık katillerin iktidarından kurtulmak için halkın yolu üzerinde kalacağımızı vurguluyoruz" ifadelerine yer verildi.

İl Başkanlığı ayrıca hükümetten "Silahların devlet elinde toplanmasını, yürürlükteki Partiler Yasası'nı aktifleştirmesini, gelecek seçimlerin düzenlenmesi için öncelikli görev olarak güvenliği sağlamasını, saldırının faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmalarını" talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Irak Komünist Partisi olayla ilgili herhangi bir tarafı suçlamadı. Ancak partiye yakın aktivistler, komünist ve sivil aktivistlerin Necef'te hayatını kaybeden göstericilerin birinci ölüm yıldönümü için dün düzenledikleri anma töreni ile parti merkezine şafak vakti yapılan saldırı arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor.

Geçen yıl Necef kentindeki Sadreyn Meydanı'nda göstericilere yönelik müdahale sırasında birkaç gösterici hayatını kaybetmişti. Muhenned el-Kaysi isimli genç de hayatını kaybedenler arasındaydı.

Kaysi'nin annesi, o dönem yaşanan olaylardan ve gösterici ölümlerinden Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve onun talimatıyla hareket eden grupları sorumlu tutmuştu.


Irak Komünist Partisi'ne yakın bir kaynak, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, "saldırının, Necef'te komünistler, sivil ve sosyal akımlar ve protesto meydanlarının yer aldığı erken bir koalisyonun ilan edilmesinin ardından gelmesine" dikkat çekti.

Kaynak, "Irak Komünist Partisi geri kalan vilayetlerde sivil akımlar ve Ekim hareketi grupları ile geniş koalisyonlar oluşturma niyetinde" dedi.


Irak Komünist Partisi, laiklikle ilgili eğilimlerine rağmen Mayıs 2018'de Sadr Hareketi ile birlikte Sairun Koalisyonu adı altında seçimlere katıldı.

Seçimlerin sonucunda Sairun Koalisyonu Meclis'te 54 sandalye kazanırken, komünistler bu sandalyelerden sadece 2'sini alabildi.

Protestocu gruplar ile Sadr Hareketi destekçileri arasında ihtilafların büyümesi üzerine Komünist Partisi, Sadr Hareketi ile kurduğu koalisyondan çekildiğini ilan etti.

Parti'nin iki üyesi Raid Fehmi ve Hayfa el-Emin, 2019'un Ekim ayının sonlarında milletvekilliğinden istifa ettiler. Komünist Parti ile Sadr Hareketi arasındaki koalisyon o dönem tepki çekmiş ve parti içi bölünmelere yol açmıştı.


Şii siyasi İslami hareketlerin 2003 sonrası önlenemeyen yükselişi ve Meclis ile hükümet makamlarının birçoğunu ele geçirmeleri, Irak'ın en eski partilerinden olan Irak Komünist Partisi'nin etki ve popülaritesinin gerilemesine neden oldu.

Komünist Parti, dini referanslı partilerin duvarını aşamadığı için Iraklı seçmenlere ulaşma imkanına sahip olamadı. Ancak nadir istisnalar da oldu.

Zira Parti, 4 yıllık yasama döneminin iki yılında Meclis'te sadece iki koltuğa sahip olabildi.


Komünist Parti'sinin öncü kadrolarının Necefli olmasına, Necef'ten Meclis'e milletvekili göndermemesine ve laik düşünce yapısına rağmen, parti Necef'teki daimi varlığını korudu.

Necef'teki parti merkezi daha önce de benzer bir saldırıya uğramıştı fakat genel olarak kentte partiye yönelik ciddi bir baskı olduğu söylenemez.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU