Çin-Kanada hattındaki tişört krizinde yeni perde: Trudeau'yu "Harley Quinn" yaptılar

Ottawa yönetimi ortada yanlış anlaşılma olduğunu savunarak özür dilemiş, ikna olmayan Pekin ise "kasıtlı bir karalama kampanyası" yapıldığını iddia ederek sorumluların cezalandırılmasını istemişti

Görselde Trudeau'nun yanı sıra Boris Johnson ve Meng Wanzhou da farklı şekillerde tasvir edildi (Weibo)

Kanadalı bir diplomatın üzerinde "Wu-han" yazan ve yarasa benzeri bir sembol taşıyan tişört sipariş vermesiyle patlak veren krizde Çin cephesinden misilleme geldi.

Batılı liderleri hicvetmesiyle tanınan Çinli sanatçı Wuheqilin, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu DC Comics'in kötü karakteri Harley Quinn şeklinde tasvir ettiği bir illüstrasyon hazırladı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin 2020 başlarında koronavirüs (Kovid-19) salgınının görüldüğü sıralarda Vuhan'daki Kanada vatandaşlarının tahliyesi sırasında giymeleri için yarasa benzeri bir amblemle "Wu-han" yazısının yer aldığı tişörtlerin sipariş edildiği kısa süre önce ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tepkilerin hedefi haline gelen Kanada yönetimi, tişörtteki resmin Amerikalı hip-hop grubu Wu-Tang Clan'in logosu olduğunun düşünüldüğünü ve ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu belirterek özür dilese de Pekin tarafı bu açıklamayı inandırıcı bulmamıştı.

Çin resmi yayın organı Global Times, Kanada büyükelçiliğinde görevli Chad Hensler'ın sipariş verdiği tişörtün koronavirüs salgınıyla gündeme gelen Vuhanlıların "yarasa yiyen bir halk olduğu" mesajını taşıdığını ve kötü niyetli olduğunu ileri süren Çinli yetkililerin Kanada'dan bu diplomatın cezalandırılmasını istediğini aktarmıştı.
 

Wuhan.png
Pekin'in tepkisini çeken logo (Twitter)


Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin de basın toplantısı sırasında "Yanlış anlaşılma, kabul edemeyeceğimiz bir mazeret" çıkışında bulunmuştu.

Haberde ayrıca, "Hensler'in Batı liderliğindeki bir karalama kampanyasının parçası olarak, koronavirüsün Vuhan'da bir yarasadan kaynaklandığını ima etmek için kasten yarasa benzeri bir sembolle 'Vuhan' yazan kelimelerin bir araya getirildiği tişört seçtiği" iddiasına da yer verilmişti.
 

Reuters.png
Hip-hop grubu Wu Tang Clan (Reuters)


Siyasi krize dönen olayın üzerinden çok geçmeden Wuheqilin adıyla tanınan sanatçı Fu Yu meseleye dahil oldu.

South China Morning Post'un haberine göre Wuheqilin, Kanada Başbakanı Trudeau'yu DC Comics'in kötü karakterlerinden biri olan, Batman'in başlıca düşmanlarından Harley Quinn şeklinde tasvir ettiği bir paylaşım yaptı.

Aynı görselde, Çinli telekomünikasyon devi Huawei'nin yöneticisi Meng Wanzhou'nun 2018'de Kanada tarafından tutuklanmasına da gönderme yapan Wuheqilin, bu ismi çarmıha gerilmiş bir halde resmetti. Posterde ayrıca, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Batman filmindeki Penguen karakteri içinde gösterildi.

Wuheqilin'in hazırladığı illüstrasyon, Çin'in Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo'da şu ana dek 5 bin 300'den fazla kez paylaşıldı ve 50 bine yakın beğeni aldı.


Independent Türkçe, South China Morning Post, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU