Rusya, Navalni'ye destek mitinglerine katılan 3 Avrupalı diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti, AB kınadı

Kararı güçlü şekilde kınadığını kaydeden Borrell, bu kişilerin yabancı diplomat statüsüne uymayan faaliyetlerde bulunduklarına yönelik suçlamaları reddettiğini aktardı

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Moskova'yı ilk kez ziyaret ederken Rusya, 3 AB ülkesinin diplomatlarıyla ilgili sınır dışı kararı aldı.

Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada Moskova'daki Almanya Büyükelçiliği yetkili temsilcisi, İsveç büyükelçisi ve Polonya maslahatgüzarı bakanlığa çağrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç ülkenin temsilcilerinin 23 Ocak'taki gösterilere katılması nedeniyle bakanlığa çağrılan diplomatlara protesto notası verildiğini kaydeden Rus Dışişleri, bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu ve ilgili kişilerin diplomatik statülerine uygun olmadığını vurguladı.

Bakanlık, yasadışı gösterilere katılan diplomatların 18 Nisan 1961 Tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi uyarınca 'istenmeyen kişi' ilan edildiğini ve bu kişilere en kısa sürede Rusya'dan ayrılmaları yönünde talimat verildiğini ifade etti.

Rus Dışişleri, Almanya, İsveç ve Polonya'nın diplomatik temsilciliklerinin ve personelinin bundan sonra uluslararası hukuk normlarına kati biçimde uymalarını beklediklerinin altını çizdi.

AB’den kınama

Kararı güçlü şekilde kınadığını kaydeden Borrell, bu kişilerin yabancı diplomat statüsüne uymayan faaliyetlerde bulunduklarına yönelik suçlamaları reddettiğini aktardı.

Borrell, kararın yeniden değerlendirilmesini istedi ve AB'nin üye ülkeler ile dayanışmasını vurguladığını ifade etti.

22 Ağustos 2020'de zehirlendiği iddiasıyla Berlin’e götürülen ve burada tedavi gördükten sonra 17 Ocak'ta ülkeye giriş yaparken Moskova'da havaalanında tutuklanarak hapse konulan Rus muhalif Aleksey Navalni'ye destek amacıyla 23 ve 31 Ocak’ta ülke çapında protestolar düzenlenmişti.

Gösterilerde Navalnıy yanlısı binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik, AA

DAHA FAZLA HABER OKU