Filistinliler, Paris Anlaşması’nda değişiklik talep ediyor

Filistinliler, Paris Anlaşması’ndan kurtulmak için yıllarca çabaladı, ancak sonuç alamadı. Anlaşma, 1995 yılında imzalanan Gazze-Eriha Anlaşması’nın eklerinden biridir

Mahkumların davası Filistin Yönetimi'ne karşı para cezasına dönüştü (AFP)

Bağışçı ülkelerden daha fazla mali destek talep eden Filistinliler, bu ülkelerin aynı zamanda Filistin’in vergi gelirlerinden mali kesintilere giden İsrail'e baskı yapılmasını istiyor. Filistinliler ayrıca, bu ayın ikinci yarısında Oslo'da yapılması beklenen bir sonraki toplantıda Oslo Anlaşması’nın ekonomik yönünü temsil eden Paris Anlaşması’nın yeniden müzakere edilmesini talep ediyor.

Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Uluslararası Dörtlü'deki ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi onlarca ülke ve uluslararası kuruluş katılacak. ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve diğer ülkeler genellikle bu tür toplantılara katılım sağlıyor. Ancak, Filistin de dahil olmak üzere bölgedeki ülkelere verilen desteği ele alan bir sonraki toplantı hakkında henüz herhangi bir ayrıntı açıklanmadı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Filistin Yönetimi, bağışçıların bu ay yapacakları toplantıya önem veriyor ve Paris Anlaşması’nda değişiklik yapılması için müdahale talep edecek. Söz konusu kaynak Filistin yönetiminin, 25 yılın ardından Paris Anlaşması'nı değiştirmek için tekrar harekete geçtiğini ifade etti.

Filistinliler, Paris Anlaşması’ndan kurtulmak için yıllarca çabaladı, ancak sonuç alamadı. Anlaşma, 1995 yılında imzalanan Gazze-Eriha Anlaşması’nın eklerinden biridir. Bu anlaşma; İsrail'in Filistin yönetimine ait vergi ve gümrük vergilerini tahsil edip ardından bunları Filistin yönetimine aktarmasını öngörüyor. İsrail ayrıca yurt dışından ithal edilmesine izin verilen mallar için bir gümrük zarfı ve kota belirleyebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Filistinliler, ekonomik çıkarlarına zarar veren bu anlaşmayı değiştirmeye çalıştılar. Ancak İsrail, herhangi bir Filistin koordinasyonu veya onayı olmaksızın Filistin yönetiminin fonlarını düşürmeye devam etti. Filistin Maliye Bakanı Şükri Beşşara, Çarşamba günü,  BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ile bir görüşme gerçekleştirdi. Filistin Maliye Bakanı Şükri Beşşara, Bakanlığın Ramallah'taki merkezinde düzenlenen toplantıda İsrail ile mali ve ekonomik ilişkilere değindi. İkili gerçekleştirdikleri toplantıda şu konuları ele aldılar: "Bağışçılar Konferansı’nın (AHLC) başarılı olması, Filistin'in koronavirüs ile mücadelesine yardım alması için uluslararası desteğin harekete geçirilmesi ve Paris Anlaşması'nda imza attığı tek taraflı kesintiler ve diğer ihlalleri sebebiyle İsrail tarafına baskı yapılması."

Buna ek olarak, Filistinliler büyük mali sıkıntılar yaşayan "UNRWA" için daha fazla destek arıyorlar.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi ve Mülteci İşleri Daire Başkanı Ahmed Ebu Huli, Perşembe, günü, BM’ye yaptığı çağrıda UNRWA’ya karşı sorumluluklarını yerine getirmesi, kuruluşun yaşadığı mali krizi çözerek istikrarlı bir bütçe sağlaması talebinde bulundu.

Ebu Huli, UNRWA Komiser Yardımcısı Lenny Stenneth ile yaptığı görüşme sonrasında şunları söyledi: “UNRWA bütçesinin istikrarsızlığı ve yaşadığı mali açık, mülteci topluluğu ve 28 binden fazla çalışan için bir endişe kaynağı haline geldi. Önümüzdeki üç ayda beklenen mali açığın kapatılması için hızlı harekete geçilip mali taahhütlerinin tavanını yükseltmeleri için bağışçılar teşvik edilmeli. Filistin yönetimi, UNRWA'nın yinelenen mali açıklar döngüsünden çıkıp kalıcı ve sürdürülebilir finansman elde etmesini sağlamak hususunda büyük ölçüde bağışçı ülkelere güvenmektedir. Öte yandan mülteci topluluğunun, konferansın defalarca ertelenmesinin yankılarına ilişkin endişeleri var.”

UNRWA, 241 milyon dolarlık bir mali açık bekliyor. Kuruluş, bağışçıların mali taahhütlerini daha geniş bir şekilde okuyana kadar geçici bir önlem olarak bütçesini yüzde 10 azaltmaya başvurabileceğini söylüyor. UNRWA, bu yılın başında yaptığı açıklamada, Filistin ve Suriye'deki düzenli, acil durum ve hayat kurtarıcı hizmetleri için 2021 yılında bir milyar dolardan fazlasına ihtiyaç olduğunu açıkladı.

UNRWA, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yıllık yaklaşık 300 milyon dolarlık yardımını kesmesinin ardından geçtiğimiz aylarda çalışanlarının maaşlarını ödemekte büyük zorluklar yaşadığını duyurdu. ABD, UNRWA’nın en büyük destekçisi olarak kabul ediliyor.

Bu, UNRWA’nın kayıtlı Filistinli mültecilerin sayısındaki artış ve yaşadıkları güvencesiz koşulların derecesi ve artan yoksulluk nedeniyle hizmetlerine yönelik artan bir taleple karşı karşıya olduğu bir zamanda gerçekleşti.

UNRWA; Ürdün, Lübnan, Suriye ve Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi dahil Batı Şeria’yı içeren beş bölgede yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteciye hayat kurtaran hizmetler sunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU