Kadınlar dostlarının ölümünü erkeklere göre daha zor atlatıyor

Yakın arkadaşını kaybeden kadınlar, erkeklere göre daha keskin bir ruhsal çöküntü yaşıyor

Fotoğraf: The Independent

Kadınların yakın dostlarının ölümünü daha uzun sürede atlattığını çünkü daha sıkı “sosyo-duygusal bağ” kurduklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Buna göre, sevdiği birini kaybeden kadınların sağlık durumlarında 4 yıl kadar sürebilen büyük bir gerileme yaşanıyor.

İskoçya’daki Stirling Üniversitesi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) araştırmacılar, 26 bin 515 kişiden 14 yıl boyunca toplanan verileri incelediklerinde kadınların erkeklere göre daha keskin bir ruhsal çöküntü yaşadıklarını ve psikolojilerinin daha ciddi etkilendiğini gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma, erkeklerin ölümden sonraki ilk bir yılda hayatlarından ve sağlıklarından daha memnuniyetsiz olduklarını, bununla beraber kadınlarınsa daha uzun vadeli mutsuzluk yaşadıklarını gösterdi.

Plos One adlı bilimsel yayında yer alan makalede, “Verilerimiz, kadınların erkeklere göre daha sıkı ve iyi sosyo-duygusal bağlara sahip oldukları hipotezini yansıtabilir” ifadeleri kullanıldı.

Yas üzerine yapılan araştırmaların çoğu birinci derece akrabalarını, çoğunlukla da kardeşlerini kaybeden kişiler üzerinde yapılırken bu araştırma daha geniş bir alana el atıyor.

Stirling Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Liz Forbat konuyla ilgili şunları söyledi:

“Eşini, çocuğunu ya da ebeveynini yeni kaybetmiş bir kişinin muhtemelen yasa boğulacağını ve bir süre boyunca kötü hissedeceğini hepimiz biliriz. Bir dostu kaybetmekse, ki çoğumuz bunu yaşayacağız, aynı ciddiyet duygusuyla karşılanmıyor. Son 4 yıl içinde bir arkadaşını kaybetmiş kişilerin sağlığında ve mutluluklarında belirgin bir çöküş gözleniyor ama yine de işverenler, hekimler ve toplum, arkadaşlarının yasını tutan insanlara destek sağlamaya odaklanmıyor.”

“Dostların ölümü, ihmal edilen bir keder biçimidir, çok ciddiye alınmaz, pek önem verilmez" diyen Dr. Forbat şöyle devam etti:

"Bu da insanların kederlerini açıkça kabul ya da ifade edilemeyebileceği ve etkisinin önemsizleşebileceği anlamına gelir. Araştırma, bir dostun ölümünün de önemli olduğunu kanıtlıyor. Bu evrensel bir insani deneyim olduğundan, bulguların uluslararası geçerliliği de var.”    

Çalışma, bir dostun ölümünden sonra insanların gerekli desteği alabilmesi için daha çok seçenek bulunması gereğine vurgu yapıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU