Seçimlere 2 yıldan fazla süre var ama partilerin görüşme trafiği baş döndürüyor

Siyasi partiler arasında görülmedik bir görüşme trafiği yaşanıyor. Dün genel başkanlar arasında 5 ziyaret gerçekleşti. Bugün de CHP ve HDP bir araya geldi

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri arasındaki görüşme trafiği son günlerde hız kazandı / Kolaj: Independent Türkçe

24 Haziran 2018 seçimlerine gidilen süreçte önce 20 Şubat 2018 tarihinde AK Parti ve MHP tarafından Cumhur İttifakı, ardından da 3 Mayıs 2018 tarihinde CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti tarafından Millet İttifakı kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhur İttifakı, 24 Haziran seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı ilk turda cumhurbaşkanı seçtirmeyi başarırken, AK Parti ve MHP de Meclis çoğunluğu elde etmeyi başardı.

Erdoğan'dan "Millet İttifakı'nı bitirme" planı

Ancak Cumhur İttifakı'nın bu başarısına rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karşılarında oluşan Millet İttifakı'nı zayıflatmak ve parçalamak istediğini açıkça ifade etti. Erdoğan, Ekim 2019'da Sırbistan'a yaptığı ziyareti tamamlamasının ardından Türkiye'ye dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada "Adı Millet İttifakı ama milletten nasibini almamış ittifakın zayıflaması, parçalanması çok çok önemli" diyerek Millet İttifakı'nı parçalama planının açıkça ifade etti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise bu açıklamanın ardından, "Saray, Millet İttifakı'nı dağıtmak için özel çalışma yapıyor" tepkisini gösterdi.

Görüşme trafiği hız kazandı

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı cephelerinde ittifakı genişletmek ve yeni seçim işbirlikleri sağlamak için çalışmalar sürerken her iki ittifakı oluşturan siyasi partiler arasında ziyaret trafiği de hız kazandı.

İktidar cephesinden gelen "Seçimler 2023'te yapılacak, gündemimizde erken seçim yok" açıklamalarına rağmen siyasi partiler arası görüşme trafiği artarken dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu, DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal da Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'la görüştü.

Akşam ise bir görüşme haberi daha geldi. Günün son buluşması İYİ Parti Genel Başkanı Meran Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşti. Akşener Davutoğlu'nu evinde ziyaret etti.

Bugün ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyetle parti genel merkezinde bir araya gelecek.

HDP de görüşme turlarına başladı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar; CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nden randevu talep etti. İlk görüşme Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile gerçekleştirildi.

 İYİ Parti'den henüz randevu talep edilmezken, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, HDP'nin "demokrasi programı" adını verdiği önerileri için başlattığı ziyaretler kapsamında partilerine randevu talebi geldiğinde tavırlarının ne olacağına ilişkin "İYİ Parti'nin kırmızı çizgileri çok net" açıklaması yaptı. Poyraz, HDP'den kendilerine bir randevu talebi gelmediğini de söyledi.

Akşener'den açık kapı

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'la dün yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada yaşanan görüşme trafiği ile ilgili şu ifaderi kullandı:

Biz Türkiye'de bir başka istişare alanını inşallah başlatmış oluyoruz. Türkiye'de epey bir süredir siyasi partilerin birbirleri ile istişare etmediği görüşmediği genel başkanlarının neredeyse birbirine merhaba demediği bir atmosferde yaşanıyor. Halbuki siyasi parti dediğiniz zaman Türkiye'nin sorunlarına bir perspektiften çözüm üreten organizasyonlardır. Dolayısıyla birbirlerine düşman değildirler. Bu ziyaretleri çok önemli buluyorum ben Çünkü o tepedeki aşırı sert çirkin dil sahada insanlara yansıyor. Halbuki Türkiye'de konuşulması gereken problemler var  

Akşener, "HDP'nin randevu talebini kabul edecek misiniz?" sorusuna "Henüz davet gelmedi. Farz-ı muhal üzerinden neden konuşalım?" şeklinde yanıt verdi.

HDP'li Pervin Buldan ve Mithat Sancar, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin ardından İYİ Parti'den de randevu talebinde bulunacaklarını açıklamıştı.

İşte siyasi partilerin ziyaret trafiği:

Cumhur İttifakı cephesi:

Erdoğan-AK Parti: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2020 yılı ağustos ayından sonra geçtiğimiz ocak ayında ikinci kez MHP lideri Devlet Bahçeli'yi evinde ziyaret etti. Bahçeli ve Erdoğan dün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa bir saat görüştü. 

Erdoğan ayrıca aralık ayında Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal ve HÜDA-PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'la da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edildi.

Ocak ayında da muhalefet partileri ile görüşmelerini sürdüren Erdoğan, 12 Ocak tarihinde BBP lideri Mustafa Destici ile de bir araya geldi..

Erdoğan'ın ocak ayında Saadet Partisi (SP) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü evinde ziyaret etmesi, "Saadet Partisi Cumhur İttifakı'na mı katılacak?" yorumlarına neden olurken,  SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise "Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirirse AK Parti'yle ittifak yapılabilir" dedi.

 

asil.jpg
Erdoğan'ın SP YİK Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaret etmesi, 'SP Cumhur İttifakı'na mı geçecek' tartışması başlatmıştı / Fotoğraf: Twitter

 

Karamollaoğlu, Erdoğan'ın ziyaretlerini olumlu bulduğunu belirterek kendisine görüşme teklif edilmesi halinde kabul edeceğini söyledi.

MHP: MHP lideri Devlet Bahçeli sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüyor. MHP, Gelecek Partisi'nden gelen randevu taleplerine ise olumsuz yanıt verdi.

BBP: BBP lideri Mustafa Destici, Cumhur İttifakı içinde yer aldığı AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında Millet İttifakı içinde yer alan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile de görüştü.

Millet İttifakı cephesi

CHP: Cumhuriyet Halk Partisi, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş çalışmaları ve Millet İttifakı'nın genişletilmesi kapsamında bugüne kadar pek çok siyasi, parti ile görüşmeler gerçekleştirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugüne kadar İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti liderleri ile görüştü.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nu ziyaretinin ardından HDP'nin randevu talebi hakkındaki soruya yanıt veren ve HDP ile görüşme için bir engel olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Yasalara göre kurulan bütün siyasi partiler zaman zaman bir araya gelmek, konuşmak durumundadırlar. Demokrasinin gereği budur zaten. Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız" dedi.

 

spchp.jpg
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret etti / Fotoğraf: Twitter

 

İYİ Parti: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi liderleri ile görüştü.

Saadet Partisi: Millet İttifakı içinde yer alan Saadet Partisi ise görüşmelerin merkezindeki parti konumunda yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyeti kabul eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bugüne kadar CHP, İYİ Parti, DSP, DP, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile görüştü.

Demokrat Parti: Millet İttifakı içinde yer alan Demokrat Parti (DP) lideri Gültekin Uysal da siyasi partilerle görüşmelerinde kırmızı çizgilerinin parlamenter sisteme dönüş olduğu söylüyor. Uysal bugüne kadar CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderleri ile görüştü.

İttifak dışı partiler

2019 yılı sonunda kurulan Gelecek Partisi ve 2020 yılı içinde kurulan DEVA Partisi ise henüz bit ittifaka dahil olmadılar. Ancak her iki parti de güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda hazırladıkları programlarını siyasi partileri ziyaret ederek paylaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP lideri ile görüşmede güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda "mutabakat zemini" oluşturma kararı aldı. DEVA Partisi lideri Ali Babacan, bugüne kadar CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti liderleri ile görüştü.

AK Parti ve MHP, DEVA Partisi'nin randevu talebine olumlu dönüş yapmadı. Babacan, HDP'den randevu talebi gelmesi halinde görüşeceklerini açıklamıştı.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da "Tam Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" adını verdikleri çalışmayı siyasi partilerle paylaşıyor. Davutoğlu bu kapsamda bugüne kadar CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP Genel Başkanları ile görüştü.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de randevu talebinde bulundu.

Devlet Bahçeli'nin Özel Kalem Müdürü aracılığıyla Gelecek Partisi'ne iletilen cevapta "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konusunda randevu oluşturulabileceği, güçlendirilmiş parlamenter sistem konusu ile ilgili talebe yanıt verilemeyeceği bildirildi.

AK Parti ise Davutoğlu'nun randevu talebine olumlu ya da olumsuz yanıt vermedi.

Üçüncü ittifak seçeneği

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yeni anayasa" çıkışı ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın, "Bugün itibarıyla seçimlere tek başına girebileceğimiz gibi aynı zamanda üçüncü bir ittifakın omurgasını oluşturmak üzere de birtakım değerlendirmeler, görüşmeler, müzakereler yapıyoruz. Bu iki seçenekten birini uygulayabilmemiz mümkündür" değerlendirmesinin ardından önümüzdeki dönemde siyasi partiler arasındaki görüşme trafiğinin hız kesmeyeceğini gösteriyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU