Kurtulmuş: Seçim barajının aşağı çekilmesinin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını düşünüyorum

Kurtulmuş, daraltılmış bölgelerle seçime girilmesinin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını ifade etti

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Seçmenin tanımadığı kadar çok milletvekili sayısının olduğu bölgeler yerine daha az, daha daraltılmış bölgelerle seçime girilmesi, barajların da yıllardır eleştirdiğimiz yüzde 10 gibi yüksek oranlarda değil de daha aşağı çekilmesinin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Kanal 5'te yayımlanan "Gaziantep Özel Yayın" programında kentteki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini ve son noktaya geldiğinde kamuoyu ile paylaşılağını bildirdi.

Kurtulmuş, üniversiteler, hukukçular, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu konularda anayasaya ilişkin görüşlerini gündeme getirmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

Mühim olan anayasa tartışmalarında olumlu bir gündemin, olumlu bir ortamın oluşturulmasıdır. Yani Türkiye siyasetinin zaman zaman maalesef yapmayı başardığı konulardan bir tanesi, en olumlu alanlarda dahi bu çatışmayı çelişkiyi ve tartışmayı olumsuz zeminlere kaydırabilmeyi başarıyoruz. Hayır! Niye bu anayasa meselesi gündeme geldi. Aslında AK Parti'nin en başından beri gündemindedir. Hatta bizim siyasi hayatımız boyunca gündemimizde olan bir konudur. Çünkü Türkiye’deki 60 darbesinden sonra yapılan anayasa da 80 darbesinden sonra yapılan anayasa da maalesef milletin taleplerini yansıtmıyor ve milleti tam manasıyla egemen, demokrasinin ve devletin sahibi bir büyük unsur olarak görmüyor. Bu anayasaların hepsi maalesef bazı vesayet unsurlarını da işin içerisine katmış olan askeri darbe ürünü anayasalardır.

Kurtulmuş, yakın geçmişte de bazı anayasa değişiklikleriyle büyük adımlar attıklarını anımsatarak hakemin de hakimin de millet olduğunu söyledi. 

Kurtulmuş, diğer bütün partilerin de bu sürece katkı sağlaması gerektiğini belirtti.

Seçim kanununda değişiklik çalışmaları

Kurtulmuş, "Kapalı Maraş zordu açtık, Ayasofya Camisi zordu açtık, yollar ve köprüleri, önemli yatırımları ülkemize kazandırdık. Gaziantep'in ülkenin kalkınmasında önemli payı var, ciddi bir ihracat katkısı sağlıyor. İnşallah bu kent de daha ileriye gidecek" dedi.

Seçim kanununda değişiklik olup olmayacağıyla ilgili bir soru üzerine Kurtulmuş, netleşmeyen çalışmaları kamuoyuyla paylaşmadıklarını belirterek sonuçlanan her konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka duyurduğunu dile getirdi.

Bu konuda da uzun süredir çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, "Milletin hayrına olan her türlü çalışmayı yaparız. Gerekirse barajların düşürülmesi, gerekirse seçim çevrelerindeki milletvekili sayılarının düşürülmesi, özellikle büyükşehirler için... Ben de şahsen Türkiye demokrasisinin lehine olacağı kanaatindeyim. Yıllardır böyle düşünüyoruz. Seçmenin tanımadığı kadar çok milletvekili sayısının olduğu bölgeler yerine daha az, daha daraltılmış bölgelerle seçime girilmesi, barajların da yıllardır eleştirdiğimiz yüzde 10 gibi yüksek oranlarda değil de daha aşağı çekilmesinin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu yöndeki çalışmalar devam ediyor ve son noktaya geldiğinde kamuoyu ile paylaşılacak" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU