Pandemide ağız ve diş sağlığı

Dr. Muhyettin Yılmaz Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Pixabay

Pandemi sürecinde ağız ve diş sağlığı genel sağlık durumunun sürdürülebilir olması açısından oldukça önemlidir.

Pandemide ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak aynı zamanda ağız bakımının da iyi yapılması gerekmekte olup dişlerde bulunan çürüklerin de kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Pandemi sürecinde kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle de dişlerde hasar meydana geldiği bilinmektedir.

Bu nedenle olası diş kayıplarının önlenebilmesi için genel kontrollerin yapılması önerilmektedir.

Akva Dent Diş Polikliniği olarak genel kontrollerin yapılması adına alanında uzman diş hekimlerimiz ile çalışmaktadır. 

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak tedavinin iyileştirici olmasından ziyade önleyici bir hizmet olarak ele alınması önemli olmaktadır.

Bu nedenle herhangi bir şikayet olmasa da genel ağız sağlığı için rutin kontrollerin yapılması gerekmektedir. 


Pandemi sürecinde hangi durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır?

Pandemi sürecinde diş hekimlerine başvuru yapmak için doğrudan bir ağrı ya da sızlama oluşmasının beklenmemesi gerekmektedir.

Diş çürükleri ilk başladıkları süreçlerde ağrı yapmadıkları gibi ilerleyen süreçlerde ağrı oluşmasına rağmen diş çürüklerinin önlenmesi mümkün olmayabilmektedir.

Genel ağız ve diş sağlığının kontrolleri için yılda iki defa kliniklere gidilmesi gerekirken aynı zamanda sıcak ve soğuk hassasiyetlerinin de bu kontroller için önemli ipuçları olduğu bilinmektedir.

Dişlerde hassasiyet oluşması durumunda çürük ya da enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşılabileceği düşünülmektedir.

Pandemi sürecinde koronavirüs hastalığına yakalanmamak için de ağız sağlığını önemli olmakta ve bu nedenle enfeksiyon oluşma riskine karşı mutlaka dişi hekimleri ile görüşülmesi önerilmektedir.


Ağız ve diş sağlığının vücut sağlığına etkileri nelerdir?

Ağız ve diş sağlığının vücut sağlığına etkileri öncelikli olarak genel enfeksiyon riskinin önlenebilmesi olarak bilinmektedir.

Ağız tüm hastalıkların girişinin olduğu bölge olması nedeniyle dış etkilere bağlı olarak gelişen tüm hastalıkların bu sayede önlenebilmesi mümkün olmaktadır.

Pandemide ağız ve diş sağlığı korunması da bu nedenle Koronavirüs önlemleri arasında yer almaktadır.

Enfeksiyona bağlı gelişen bir hastalık olması nedeniyle salgın önlemleri arasında da ağız ve diş sağlığı tedbirleri bulunmaktadır.

Ağız sağlığı önlemleri için Akva Dent Diş Polikliniği bünyesinde hizmet vermekte olan diş hekimi Dt. Muhyettin Yılmaz ile görüşme sağlanarak gerekli kontrolleri yaptırmanız için uygun gün ve saatlere randevu almanız gerekmektedir.


Ağız ve diş sağlığının ruh sağlığına etkisi

Ağız ve diş sağlığının ruh sağlığına etkisi oldukça önemlidir. Genel sağlık durumu üzerinde etkili olmasının yanı sıra aynı zamanda salgın etkilerinin de önlenebilir olmasını sağladığı için önemli olmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı estetik açıdan da oldukça önemlidir. Çene bölümünde oluşabilecek olan şişlikler estetik anlamda kötü bir görüntü oluşturacağı için sosyal çevre içerisinde de olumsuz etkilenmelere neden olabileceği için doğrudan etkileyebilmektedir.

Siz de genel sağlık durumunuzu kontrol altında tutmak ve ruh sağlığınıza yönelik olası tedbirleri ortadan kaldırmak için Akva Dent Polikliniği bünyesinde hizmet vermekte olan hekimlerden randevu alabilirsiniz.


Genel sağlık bütünlüğü için ağız ve diş sağlığı önlemleri

Genel sağlık bütünlüğünün sağlanması için ağız ve diş sağlığı önlemleri öncelikli olarak ağız bakımlarının düzenli olarak yapılmasını gerektirmektedir.

Bunun yanı sıra ağız içerisinde yer alan çürük veya hasarlı dişlerin de kısa süre içerisinde sağlıklı bir hale getirilmesi konusunda hassasiyet gösterilmelidir.

Ağız ve diş sağlığı önlemleri arasında yapılan dolgu ya da kanal tedavilerine yönelik kontrollerin düzenli olarak sürdürülmesi bulunmaktadır.

Bu nedenle tedavi sonrasında diş hekimleri ile görüşmeler sağlanarak pandemide ağız ve diş sağlığı tedbirleri alınmış olmaktadır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU