Trump'ın azil davası avukatından dikkat çeken iddia: "Epstein intihar etmedi"

Eski Başkan'ın savunma ekibine son anda dahil edilen Schoen, cinsel suçlardan hüküm giymiş Epstein'in ölümüne dair teorisinde ayrıntılara yer verdi

Jeffrey Epstein kaldığı hücrede 10 Ağustos 2019'da ölü bulunmuştu (Reuters)

Donald Trump'ı azil davasında temsil edecek avukat David Schoen, Jeffrey Epstein'in cezaevinde intihar etmediğini söyledi.

Trump'ın pazar günü atadığı avukat bu yorumları, göreve getirilmesinin ardından Newsweek'e gönderdiği bir e-postada gündeme getirirken, sözlerinin "komplo teorileriyle hiçbir ilgisinin olmadığını" da belirtti.

Epstein'in ölümü hem FBI hem de Adalet Bakanlığı tarafından incelenmişti. Bununla birlikte Schoen'un olayın intihar olmadığı yönündeki iddiası, bahsi geçen ölümle ilgili birçok komplo teorisinin arasında yerini almış oldu.

New York'tan bir adli tabip, Epstein'in intihar sonucu öldüğünden "emin olduklarına" hükmetse de cinsel suçlardan hüküm giymiş bu kişinin öldüğü gün yaşanan bir dizi prosedür sorunu birçok alternatif teorinin dayanağı oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezaevi hücresinin dışındaki iki kameranın sözde arızalı olmasının da dahil olduğu bu hatalar, bazı kişilerin Epstein'in öldürüldüğüne dair teorileri ortaya atmasına yol açtı, "Epstein Kendini Öldürmedi" başlıklı bir internet mimi de sosyal medyada yayıldı.

Epstein'in mahkumiyetleriyle ilgili yaklaşan duruşması öncesinde kendisine vekalet etmesini istediği Schoen, Newsweek'e yaptığı açıklamada, Epstein'in intihar ederek öldüğüne inanmamasının iki temel nedeni olduğunu söyledi.

Avukata göre ölümünden 9 gün önce görüştüklerinde Epstein "canlı ve hareketli" görünüyordu, dolayısıyla geniş çapta iddia edildiği gibi ölümünün intihardan kaynaklandığına inanmamıştı.

Schoen diğer bir nedenin, Epstein'in erkek kardeşinin isteği üzerine yapılan ikinci otopsinin "intihardan ziyade cinayete" işaret etmesi olduğunu belirtti. New York'tan görevlendirilen adli tabipse bu iddiaya karşı çıkmıştı.

Schoen, ölümü öncesinde Epstein'i temsil etmeyi kabul etmemiş olsa da kendisine şunların anlatıldığını belirtti:

9 Ağustos günü Epstein'in üzerindeki canlılık sürüyordu ve birlikteyken konuştuğumuz gibi, aleyhindeki davaya karşı güçlü bir biçimde mücadele etmeyi planladığı her halinden belli oluyordu. 10 Ağustos'ta öldü.

Bu olayın intihar olmadığını düşünmemin ilk nedeni, açıkçası kendisiyle buluştuğumda yaptığım gözlemlerden ve o hafta boyunca aldığım raporlardan edindiğim anekdot niteliğindeki kanıtlardır.

Avukat Schoen, Dr. Michael Baden'ın yaptığı ikinci otopsiden bahsederken de bu özel adli tabibin "gerçekleştirdiği binlerce otopsi arasında, intiharı işaret eden yaralanmalar içinde Epstein'inkiler gibisine hiç rastlanmadığı sonucuna vardığını" öne sürdü.

Schoen, "Bu bende göz ardı edilemeyecek, güçlü bir değerlendirme olduğu yönünde bir etki bıraktı" diye ekledi.
 


Newsweek'e göre avukat Schoen geçmişte de benzer yorumlarda bulunmuştu ancak arkasında durduğu teoriyle ve Ağustos 2019'da Epstein'le yaptığı görüşmelerle ilgili daha önce hiç bu kadar ayrıntı paylaşmamıştı.

Avukat pazartesi günü Fox News'a verdiği bir röportajdaysa, Trump'ın 6 Ocak Kongre Binası baskınıyla "hiçbir ilgisi olmadığını" da iddia etti. Schoen, eski ABD Başkanı'nı 8 Şubat'ta başlayacak azil davasında temsil edecek ve Trump'ın ekibinden pazar günü ayrılan birkaç avukatın yerine geçmiş olacak.

66 yaşındaki Epstein, seks ticareti ve komplo kurma suçlamalarından hakim karşısına çıkarılmayı beklediği sırada tutulduğu cezaevinde ölü bulunmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU