Melih Bulu: Boğaziçi’ne rektör olma hayaliyle yaşadım, istifayı düşünmüyorum

"Boğaziçi Üniversitesi’nde maalesef bazı gruplar bu protesto kültürünü biraz aşırıya götürdüler"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı Prof. Melih Bulu, üniversiteye polisin girerek oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etmesi ve onlarca öğrencinin gözaltına alınmasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Teknofest tanıtım toplantısının ardından konuşan Bulu, atanması ile başlayan protestolar için şu görüşlerini dile getirdi:

Boğaziçi Üniversitesi ve hocalarının her türlü görüşü çok önemli. Boğaziçi’nde demokratik sınıra uyulduğunda insanların kendilerini ifade etme hakkı vardır. Ben de rektör olarak buna izin veren bir rektörüm. Başkalarının haklarını suistimal eden, onları zorlayan noktaya geldiğinde ben de bunları olabildiğince engelleme durumundayım. Demokrasi kültürünü korumamız lazım. Bu ülkemiz ve Boğaziçi için de çok önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Özgürlük engelleyici tavır içerisine girdiler"

Bulu, okul yerleşkesine polisin girdiği olayları da şöyle anlattı:

Boğaziçi Üniversitesi’nde maalesef bazı gruplar bu protesto kültürünü biraz aşırıya götürdüler. Önceki gün olay olaylarda rektörlük binasının 3 kapısının da ablukaya alınarak içeride çalışan rektörlük çalışanlarının saat 21.00’a kadar çıkması engellendi. Uyarıya rağmen öğrenciler başkalarının özgürlüğünü engelleyici tarzda bir duruma girdiler. Bu kapsamda da tabi ki uyarılmalarına rağmen abluka kalkmadığı için tedbir almak zorunluluğu doğru. Bütün olay bundan ibarettir.

“Tecrübelerimi Boğaziçi’ne aktaracağım”

İstifa etmeyi düşünmediğini dile getiren Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olmanın hayalini yıllardır kurduğunu söyledi:

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör olmak benim çok uzun süredir beridir düşündüğüm bir hayalimdi. 22 sene önce Siyaset Meydanı’nda Ali Kırca’ya bunu ifade etmişim. Şimdiye kadar birçok noktada birçok tecrübe kazandım. Ben bu tecrübelerimi Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör olarak aktarma hayaliyle yaşadım çok uzun süredir. Şu anda bu noktaya geldiğim için bu hayalim gerçekleştiği için çok memnunum. Boğaziçi'nin paydaşlarıyla birlikte, mezunlarıyla, öğrencileriyle, hocalarıyla hatta etraftaki esnaflarıyla birlikte biz Boğaziçi Üniversitesi'ni çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Boğaziçi evet bugün de çok iyi bir yerdedir. Ama gerçekten dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına sokma hedefim var. Ve bunu yapabileceğime inanıyorum, 4 sene içerisinde. O yüzden de asla istifayı düşünmüyorum ve Boğaziçi'ni de ilk 100'e sokmak için elimden geleni yapacağım.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olmayan Melih Bulu’nun Erdoğan tarafından kararname ile okula rektör olarak atanması hem öğrencilerin hem de akademik personelin tepkisini çekmişti. Öğrencilerin yaklaşık bir ay önce başlattığı eyleme kısa bir süre sonra öğretim görevlileri de katılmıştı.

Melih Bulu’nun istifasını isteyen öğrencilere okulun yerleşkesi içerisinde polis tarafından müdahale edilmiş, onlarca öğrenci gözaltına alınmıştı. Öğrencilere destek için İstanbul ve Türkiye’nin farklı yerlerinde eylemler düzenlenmiş, göstericiler sert polis müdahalesi ile karşılaşmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU