Anastasiadis'den suçlulara satılan AB pasaportu itirafı: Pasaport sattık, maaş ödedik

Rum lideri Anastasiadis kendi adının da karıştığı ve önemli bölümü uluslararası suçlulara satılan AB pasaportları skandalı ile ilgili ifade verdi

Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis, yatırım karşılığı vatandaşlık konusunda haksız kazanç sağladığı yönündeki iddiaları yalanlarken devletin bu sayede maaşları ödediğini savundu / Fotoğraf: AFP

Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadede, başkan seçildiği 2013’te devlet kasasını boş bulduğunu anlatan Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis, “Kamu maaşlarını ödeyemeyecektik, yatırım karşılığı vatandaşlık kriterlerini hafiflettim, talep patladı, maaş ödedik” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rum lider, kendisi ve ailesiyle ilgili suçlamalara ise “Göreve gelince şirket hisselerimi devrettim, yanlışımız yok” cevabını verdi.

Vatandaşlıktan 8 milyar Euro gelir

Anastasiadis, medyada uzun yıllardır haber yapılan ve El Cezire televizyonunun ağustos ayında, gizli görüntülere de yer verdiği yolsuzluk haberlerinin ardından iptal edilen yatırım karşılığı AB vatandaşlığı programını savundu. Komisyona dosyalar dolusu belgeyle giden Anastasiadis, “2013’te başkan olduğum zaman maliyenin kasasında 235 milyon Euro kalmıştı, bir ay bile yetmeyecekti ama devletin 3.3 milyar euro ödeme yükümlüğü ve bir de milyarlarca euro banka batığı bulunuyordu” dedi.

Rum yönetimi, 2013’te başlatılan ve en az 500 bin euroluk mülk ya da devlet tahvili alımına vatandaşlık öngören programdan 8 milyar euro gelir elde etti.

Rum gazeteciden Anastasiadis "vatandaşlık programından gelir elde etti" iddiası

Öte yandan, Kathimerini gazetesinin GKRY'de yayın yapan baskısının genel yayın yönetmeni Andreas Parashos, köşesinde Anastasiadis'in "iki devletli çözüm için nabız yokladığını" ve "yatırım karşılığı vatandaşlık programından gelir elde ettiğini" yazmasının ardından 15 Ocak 2021'de istifa ettiğini duyurmuştu.

Parashos söz konusu köşe yazısında, bir eğlence ortamında Anastasiadis’in, "para karşılığı vatandaşlık programının altın yumurtlayan tavuk olduğunu anladığını ve programın kendi avukatlık bürosuna yıllık 300 milyon euro gelir getirdiğini" ve "bu paraları Seyşeller'e özel uçakla yaptığı seferlerle götürdüğünü" söylediğini kaydetmişti.

 “Şeysel Adaları’nın yerini bile bilmem”

Suudi kraliyet ailesine verilen pasaportlarla ilgili soruları yanıtlayan Anastasiadis, “15 milyon yatırım yapacaklarını taahhüt etmişlerdi, 20 milyon Euro yatırım yaptılar, tümüyle yasal” dedi.

Rum lider, görevinden istifa etmek zorunda kalan Kathimerini gazetesi yayın yönetmeni Andreas Paraskos’un kendisine yönelik “300 milyon euroyu Şeysel adalarına kaçırdı” iddiasına ise, Şeysel adalarının “yerini bile bilmediği” savunmasıyla yanıt verdi.

Rum kesiminde suça karışmış kişiler de yararlandığı için eleştirilen "yatırım karşılığı vatandaşlık" programı 13 Ekim 2020'de sonlandırılmıştı.

Yolsuzluk skandallarına karşı yeni tedbirler alındı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yatırım karşılığı vatandaşlık programında yaşanan skandalların ardından halkın endişesini gidermek adına yolsuzlukla mücadele kapsamında tedbirler alındı.

Rum lider Nikos Anastasiadis, yolsuzlukla mücadele için alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Anastasiadis, tedbirleri, adı yolsuzluğa karışan görevlilerin kontrolsüzce davranmaya devam ettiklerine dair yaygın olan bir algıya karşı "şimdiye kadarki en büyük müdahale" olarak nitelendirdi.

Önlemler arasında başsavcı yönetiminde bir yolsuzlukla mücadele görev gücünün kurulması ve potansiyel çıkar çatışmalarına karşı yetkililerin şahsi varlıklarını incelemekle görevle bir yapının kurulması da yer alıyor.

 

AA, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU