Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: "Aşıda öncelik benim değil, sağlık çalışanlarımızın, temizlik işçilerimizin"

Pandemiyle mücadelede 98 ülke arasında en başarılı seçilen Yeni Zelanda, Pfizer aşısına onay verdi

Yeni Zelanda lideri Ardern, Kovid-19 nedeniyle ülke sınırlarının 2021'in büyük bölümünde kapalı tutulacağını bildirmişti (AP)

Yeni Zelanda'da koronavirüs (Kovid-19) aşısı için yetkili makamlardan onay çıktı. Başbakan Jacinda Ardern, aşıyı ilk yaptıracaklar arasında kendisinin olmadığını söyledi.

Avustralya merkezli ulusal haber ajansı Australian Associated Press'in (AAP) haberine göre, Yeni Zelanda İlaçlar ve Tıbbi Cihaz Güvenliği Kurumu (Medsafe) çarşamba günü açıkladığı kararla Pfizer-BioNTech aşısına yeşil ışık yaktı.

Yeni Zelanda'da halkın aşılanmasına önümüzdeki ay başlanacak ve Başbakan Ardern de aşı için sırasını bekleyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk aşıların "en yüksek risk" grubundaki kişilere yapılacağını ve bu kişiler arasında kendisinin olmadığını belirten Ardern, "Elbette ki ben de aşı olacağım, aile üyelerim de. Ancak şu anda öncelik sırasında olan biri değilim" dedi.

Koronavirüs taşıma ihtimali bulunan kişilerle günlük temasının olmadığını söyleyen Ardern, "Temizlik işçilerimiz, güvenlik görevlilerimiz, izolasyon tesislerimizde testler yapan hemşirelerimiz… ilk sırada olması gerekenler onlar" diye konuştu.

Sağlık uzmanları ve onların aileleri de dahil olmak üzere Yeni Zelanda sınırları içindeki çalışanlara aşılamada öncelik tanınacağı kaydedildi. Bir sonraki öncelik durumunaysa, gelecek haftalarda kabine toplantısıyla karar verileceği belirtildi.

Kovid-19 ile Mücadele Bakanı Chris Hipkins, Pfizer aşısının mart ayında ulaşacağını bildirdi. Bu takvim, dünyanın gelişmiş ülkelerinde aşılama kampanyalarında görünüşte Yeni Zelanda'nın geride kalması anlamına gelirken, Bakan Hipkins kasım ayında yaptığı bir açıklamadaysa, ülkesinin aşılamada "ön sıralarda yer alacağını" söylemişti.
 


Aylardır can kaybı yaşanmıyor

Yeni Zelanda hükümeti ayrıca, daha geniş çaplı aşılama çalışmalarının 2021'in ikinci yarısında gerçekleştirileceğini duyurdu.

"2021 aşı yılı olacak" diyen Ardern, "Bu, daha yeni başladığımız, tam yıllık bir program. Birinci olma yarışında değiliz. Tüm Yeni Zelandalıların aşılara güvenli ve zamanında erişimini sağlama yarışındayız" diye ekledi.

Ardern kısa süre önce düzenlediği bir basın toplantısında, salgın tehlikesine karşı ülke sınırlarının yılın önemli kısmında kapalı kalmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Yerel düzeyde bu yılın ilk ayında yalnızca üç vaka tespit eden Yeni Zelanda, Eylül 2020'den bu yana salgına dair herhangi bir can kaybı bildirmedi.

Avustralya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Lowy Enstitüsü geçen günlerde yayımladığı araştırmada 98 ülkeyi Kovid'le mücadele performansına göre sıralamıştı.

Yeni Zelanda'nın birinci sıraya yerleşerek salgınla en başarılı mücadeleyi veren ülke olduğu listede Brezilya sonuncu, Türkiye ise 74. olmuştu.


Independent Türkçe, AAP

DAHA FAZLA HABER OKU