Deniz Zeyrek: Erdoğan’ın anayasa değişikliği hamlesi ne anlama geliyor?

"Muhalefetin 'Türkiye masası' davetini reddeden iktidar 'masaya davet' kartını muhalefetten almaya çalışacak"

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu” yönündeki açıklamasını köşesine taşıdı.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında şunları yazdı:

Gelelim “Erdoğan'ın Anayasa değişikliği hamlesinin ne anlama geldiği” sorusuna. Cumhurbaşkanlığı'nda bu soruya yanıt verebilecek en yetkin isme sordum: “Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş seçenekler dahilinde mi?”

Aldığı yanıtı da aktaran Zeyrek, şu ifadeleri kullandı:

Çok net bir şekilde şu yanıtı verdi: “Hayır. Yeni anayasanın iki kırmızı çizgisi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve üniter devlet olacak.” TBMM'de Anayasa değişikliği teklif etmek ve Anayasa değiştirmek için 360 oy gerekli. Cumhur İttifakı'nın bu kadar oyu bulunmuyor. Muhalefet de Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde değişiklik yapılmayan bir Anayasa değişikliğine destek vermiyor. Peki bu durumda ne olacak? Muhalefetin “Türkiye masası” davetini reddeden iktidar “masaya davet” kartını muhalefetten almaya çalışacak. Muhalefet gelmezse “bakın masadan kaçan onlar” diyecek. Gündem bir iki hafta Anayasa üzerinde tutulmaya çalışılacak.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU