İYİ Parti: "Yeni anayasa" önerisinin, oyları düşen Cumhur İttifakı'nın iktidarını korumaya yönelik adımlar olup olmadığını bilmiyoruz

Partiden yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı, yürütmenin elini rahatlatacak, yönetimdeki keyfiyeti artıracak yeni adımları mı, yoksa milletimizin ihtiyaçlarını önceleyen bir sistemi mi kastediyor?" denildi

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Başkanlık Divanı, bugünkü toplantısı sonrası ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, gerçekleşen toplantıda Boğaziçi Üniversitesi'ndeki yaşanan olaylar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yeni anayasa" açıklamalarının ele alındığı kaydedildi.
Parti olarak Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin taleplerinin önemsendiğinin vurgulandığı açıklamada, "Biz, gençlerimizin “Aşağıya değil”, “Geleceğe” bakmalarından yanayız" denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

Geçmişte yaşanan birçok örnek hatırlandığında, bu tür tavırların, ekonomik zorluklar ve pandemi şartlarıyla boğuşan milletimizin psikolojisini ve olayların seyrini nasıl, nereye ve kimin yararına dönüştüreceğini kestirmek zordur. Bu vesileyle, gençlerimizi, demokratik haklarına gölge düşürebilecek tuzaklara, Emniyet güçlerimizi de, bu demokratik eylemi, farklı hesapların peşindeki odakların kucağına itebilecek tavırlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yeni anayasa" açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü konuşmasında "yeni anayasa" mesajının da ele alındığı açıklamada, "Anayasa ile hangi sistemi hayal ettiğiniz önemlidir. Yani güçlü bir yürütme mi, yoksa, kuvvetler ayrılığı, bunun yanında demokratik ve şeffaf bir devlet yönetim sistemi mi?" denildi.

Açıklamada, mevcut sistemde "keyfiyetin, yasa tanımazlığın ve tek adamlığın hakim" olduğunu belirtilerek şunlar kaydedildi:

Sayın Cumhurbaşkanı, yürütmenin elini rahatlatacak, yönetimdeki keyfiyeti artıracak yeni adımları mı, yoksa milletimizin ihtiyaçlarını önceleyen bir sistemi mi kastediyor? Dolayısıyla, iktidar ve ortağının daha dört yıl önce değiştirdikleri anayasada ne gibi yenilikler ya da değişiklikler planladığını bilemiyoruz. Yeni anayasa önerisinin, oyları hızla düşen Cumhur ittifakının iktidarını korumaya yönelik bazı adımları kapsayıp kapsamadığını da bilmiyoruz.

İYİ Parti olarak defalarca ifade ettiğimiz gibi; siyasette atılacak her adımın, Millet menfaatini gözetmesini istiyor ve bekliyoruz. Dün akşam on binlerce esnafımız, milyonlarca vatandaşımız pandeminin yarattığı ekonomik zorluklara çözüm beklerken, kendi yazdıkları oyunu bozmayı gündem haline getiren sayın Cumhurbaşkanı’nın aklında ne var henüz bilmiyoruz. Dolayısıyla, öncelikle Yeni Anayasa fikrinin açıklığa kavuşmasını, neyi hedeflediğinin açıklanmasını bekliyoruz.

"Bu sebeple Cumhur ittifakının, Türkiye’yi zora sokan Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sorgular hale gelmesi, doğru bir adımdır" ifadesinin yer aldığı açıklamada, parti olarak çözümün "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" olduğu vurgulandı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU