UNESCO, 2021'i Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran'ı anma yılı ilan etti, Cumhurbaşkanlığı genelgesinde ise sadece Yunus Emre için etkinlik istendi

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Cumhurbaşkanlığı genelgesine tepki gösterdi. Fırat, "Sadece Yunus Emre'ye yer verilip Hacı Bektaş Veli'nin görmezden gelinmesi ayrımcılıktır" dedi

Cumhurbaşkanlığı genelgesinde sadece Yunus Emre'nin (sağda) anılması istenirken, Hacı Bektaş Veli'ye yer verilmedi / Fotoğraf: Twitter

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yıldönümü, Yunus Emre'nin 700. yıldönümü ve Ahi Evran'ın doğumunun 850. yıldönümü olması sebebiyle 2021 yılını bu isimleri anma yılı ilan etti. 

Ancak 29 Ocak günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı olması nedeniyle 2021'in UNESCO tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasında anıldığı hatırlatıldı.

Genelgede bu nedenle 2021'in "Bizim Yunus" yılı anılarak bu kapsamda yurtiçi ve yurdışında kampanyalar yapılması talimatı verildi. 

Söz konusu genelgeye Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat'tan tepki geldi.

celal.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: istanbulalevitoplumu.com

 

"Sizin Yunus değil"

Fırat, "Sizin Yunus değil" başlığıyla yaptığı açıklamada UNESCO tarafından 2021'in Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli'nin "2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümleri" arasına alındığını buna karşın Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Hacı Bektaş Veli'ye yer verilmediği hatırlattı.

"Yunus felsefesi Alevilik'tir" diyen Fırat, "Bizim Yunus" adıyla anma genelgesi hazırlanmış. Bu durum 'özneyi nesneden önce kabul eden' Yunus felsefesine ters düşülmüştür. Oysa Yunus felsefesi Aleviliktir. Sevgisizliği öfkeyi, ret etmeyi, yok saymayı kabul etmez" dedi.  

Genelgenin iptalini istiyoruz

Fırat açıklamasında bu genelgenin derhal iptal edilmesini, UNESCO'nun kararına uygun olarak Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli'nin 2021 yılında birlikte anılmasını talep ettiklerini kaydederek, "Bu ayrımcılığı ret ediyoruz" ifadesini kullandı. 

hacıbektaş.PNG
UNESCO'nun sayfasında da 2021'in Hacı Bektaş Veli'yi de anma yılı olduğu belirtiliyor / Fotoğraf: UNESCO Türkiye Milli Komisyonu

 

UNESCO'da doğruladı

Independent Türkçe olarak konuyla ilgili aradığımız UNESCO Türkiye Milli Komisyonu yetkilileri de bu yılın Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran'ın ölüm yıldönümleri kapsamında alındığını belirtti. 

Söz konusu kişilerin anma programlarına alındıklarını doğrulayan yetkililer, bununla ilgili açıklamaların UNESCO'nun ana sayfasında da yapıldığını kaydetti.

unesco.jpg
UNESCO sayfasında anmalara dair bilgi 

 

Yunus Emre kimdir?

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde M.S. 1238 yılında doğan tasavvuf ve halk şairi.

Yaşamının büyük bir kısmını Hacı Bektaş Veli tarafından gönderildiği Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki bir Alevi - Bektaşi inanç merkezi olan Taptuk Emre Dergahı'nda geçirdi.

M.S. 1328 yılında vefat etti. Mezarı Eskişehir sınırları içinde yer alıyor.

Hacı Bektaş Veli kimdir?

M.S.1209 yılında bugünkü İran'ın doğusundaki Horasan eyaletinde yer alan Nişabur şehrinde doğdu. 

Moğol istilasının ardından Anadolu'ya gelerek bugünkü Nevşehir'in Hacıbektaş olarak anılan bölgesine yerleşti.

Burada kurduğu dergah ile Anadolu Aleviliğinin ve Bektaşiliğin gelişimine önemli katkılar sağladı.

1271 yılında vefat etti. Mezarı halen Hacıbektaş ilçesinde bulunuyor.

Ahi Evran kimdir?

Asıl adı Nasıruddin Mahmud Ahi Evran bin Abbas olan Ahi Evran, 1171 yılında Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğdu. 

İlk eğitimini Hoy'da aldı.

Ahmet Yesevi'nin talebelerinin sohbetlerinde bulundu.

Hacı Bektaş Veli ve Mevlana ile aynı dönemde yaşadı.

Ahi Evran'ın da Alevi-Bektaşi inancını derinden etkileyen isimlerden biri olduğuna inanılıyor.

Ayrıca kimi kaynaklar Nasreddin Hoca olarak bilinen kişinin gerçekten Ahi Evran olduğunu iddia ediyor.

1262 yılında Kırşehir'de vefat etti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU