Otomobillere bakanlar gözlerine inanamadı: "Führer" ve "Üçüncü Reich" Alaska'da

Alaska İnsan Hakları Komisyonu üyesi, skandal üzerine görevinden kovuldu

“3REICH” plakasının görevlilerin de gözünden kaçtığı bildirildi (AP)

ABD'nin Alaska eyaletinde, trafikte Nazi terminolojisine ait kelimelerin bulunduğu plakaların ortaya çıkmasıyla soruşturma başlatıldı. Aynı kişinin farklı zamanlarda aldığı "FUHRER" ve "3REICH" yazan plakalar iptal edilirken, yetkililer kişiye özel plaka sürecinde kullanılan elektronik tarama sisteminin gözden geçirildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay Matt Tunseth adlı kişinin 23 Ocak'ta Twitter'da "3REICH" plakalı aracı paylaşmasıyla ortaya çıktı. Bunun ardından yerel gazetede yayımlanan yazıda Eva Gardner adlı avukat, Ekim 2020'de "FUHRER" yazan plaka gördüğünü ve iptal edilmesine dair yetkililere e-posta gönderdiğini açıkladı.

 

EsYxM_sVkAUjUON.jpg
(Twitter / MattTunseth)

 

Üçüncü Reich (3REICH), Adolf Hitler'in kurduğu Nazi diktatörlüğüne deniyor. Adolf Hitler ise Führer diye biliniyor.

Alaska Eyalet İdare Bakanlığı Komiseri Kelly Tshibaka, 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada, birçok Alaskalının kişiye özel plakalara dair endişelerini paylaştığı mesajlar gönderdiğini belirtti. Motorlu Taşıtlar Bölümü'nün kişiye özel plaka verme sürecini gözden geçireceğini açıkladı.

Tshibaka'nın yardımcısı Paula Vrana'nın hazırladığı raporda, "FUHRER" plakasının 10 yıldan uzun süre önce verildiği ve ekim ayındaki şikayetten sonra iptal edildiği bildirildi.

Daily Mail'in haberine göre, "3REICH" plakası için başvurunun da ekim ayında yapıldığı ortaya çıktı. Alaska yönetiminin kişiye özel plaka sürecinde kullandığı, 11 binden fazla kaba, aşağılayıcı veya şiddet içeren terime sahip elektronik tarama sisteminde bu tür kelimeler yer almadığı için plakanın tespit edilemediği belirtildi.

 

IRLCWHO7NND4NCCPRRSSI67VVQ (1).jpg
(Eva Gardner)

 

Rapora göre, plaka kasım ayında verilirken gelen şikayet sonucunda 21 Ocak'ta iptal edildi. Motorlu Taşıtlar Bölümü'nün, herhangi bir etnik veya dini gruba yönelik aşağılayıcı ya da şiddet unsuru içeren terimlere sahip plakaları yasaklayacağı bir başvuru süreci uygulayacağı vurgulandı.

Tshibaka 29 Ocak'ta yaptığı başka açıklamada, "3REICH", "FUHRER" ve buna benzer terimlerin elektronik tarama sistemine eklendiğini ve terim listesinin gözden geçirilip güncelleneceğini belirtti.

Bununla birlikte, Alaska İnsan Hakları Komisyonu üyesi Jamie Allard ise Facebook'ta yaptığı yorumda Führer'in Almanca lider, Reich'ınsa krallık anlamına geldiğini söyledi. "Dili akıcı konuşsanız, kelimelerin İngilizce tanımını bilirdiniz" diyen Allard, bunlara başka anlamlar yüklendiğini söyledi. Başka bir yorumda, "ifade özgürlüğünü yasaklamaktan yana olmadığını" belirtti.

Bu yorumlarının ardından, Alaska Valisi Mike Dunleavy'nin Allard'ı komisyondan attığı açıklandı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Times of Israel, Anchorage Daily News

DAHA FAZLA HABER OKU