Deprem vergisi olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi, yüzde 2,5 zamlandı… DEVA Partisi'nden tepki: Vatandaşın yükünü artırıyorlar

Özel İletişim Vergisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 7,5'ten yüzde 10'a yükseltildi. 1999'da çıkartılan ve bir daha kaldırılmayan verginin zamlanmasına tepki gösterildi

1999'daki depremde çıkartılan Özel İletişim Vergisi, kaldırılmadığı gibi sürekli zamlanıyor / Fotoğraf: AA 

Marmara depreminin ardından kaynak oluşturmak için hayata geçirilen ve bu nedenle "deprem vergisi" olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 7,5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar uyarınca, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 39'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d) bentlerinde tarif edilen, her türlü mobil elektronik haberleşme, radyo ve televizyon yayınları, kablolu-kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinden alına yüzde 7,5'lik Özel İletişim Vergisi oranları yüzde 7,5'ten 10 çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Konu sosyal medya kullanıcıları arasında sert eleştiriler neden oldu. Birçok kişi, internet bile dünyanın birçok ülkesinde ücretsiz hale getirilmeye çalışıldığında dikkati çekerek Türkiye’de hem internet kullanımının hem de vergisine zam getirilmesini eleştirdi. 

Konuyla ilgili olarak Demokrasi ve Atalım Partisi’nde de (DEVA) yazılı bir açıklama yayımlandı. 

DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, imzalı açıklamada, zamma tepki gösterildi. 

Dalgın, internete erişimin ucuzlatılması gerekirken yapılan vergi zammının, iktidarın tek derdinin acı reçete olduğunu ve ekonomik krizin cezasının vatandaşa kesilmeye çalışıldığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bir yönetimin önceliklerini anlamanın yolunun vergi politikasına ve harcama alanlarına bakmak olduğunu belirten Dalgın, "Mevcut hükümet, gerçek ve akılcı bir politikalar uygulamak yerine, vatandaşın omuzlarındaki yükü artırmaya devam etmektedir. Bilgi çağını önemseyen, bunun gerçek bir beka meselesi olduğunu anlayan yönetimler vatandaşın bilgiye erişimini ucuzlatmaya çalışır" dedi.

1611996914_Burak_Dalg__n.jpg
DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın / Fotoğraf: DEVA 


İktidarın 'esnafa, marketlere zam yapmayın' derken, vatandaşına acı reçete yazmaya devam ettiğinin altını çizen Dalgın, "Kaynak arayışında iseler kendilerine tavsiyemiz tasarrufa önce kendi yüksek masraf kalemlerini kısarak başlamalarıdır" şeklinde konuştu.

"İnternet erişimi ücretsiz sağlanmalı" 

DEVA Partisi'nin iktidara geldiğinde yapacaklarından bahseden Dalgın, şunları kaydetti: 

"İnternet erişimi ve bilgisayar, tablet, oyun konsolu gibi dijital cihazlar üzerindeki aşırı vergileri indireceğiz. 6-25 yaş arası öğrencilere ve gençlere ücretsiz internet erişimi sağlayacağız. Telekom şirketleri üzerindeki yükleri azaltarak ve uzun vadeli, makul maliyetli finansman çekerek interneti herkes için ucuzlatacağız. Tüm bunları kapsamlı ‘5H internet‘ politikamız çerçevesinde gerçekleştireceğiz: Hızlı, hesaplı, hizmet odaklı, her yerde ve hür internet! Türkiye’yi uluslararası dijitalleşme yarışında geri bırakmayacak, gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamasını sağlayacağız."

1999'dan beri alınıyor

Özel İletişim Vergisi, Marmara depreminin ardından kaynak oluşturmak için hayata geçirilmişti. Bu nedenle "deprem vergisi" olarak da biliniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU