İdlib'deki hükümet silah dükkanlarını kapatma kararı aldı

Dükkanlara verilen süre dolduğunda Ceza Güvenliği Dairesi'nin kararı doğru şekilde uygulayacağını söyleyen Latuf, “Kararı ihlal eden herkes yetkili mahkemede sorumlu tutulacak" dedi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İdlib vilayetinde ve Suriye'nin kuzeybatısındaki diğer bölgelerde faaliyet gösteren muhalif Kurtuluş Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığı, silah ve mühimmat satan tüm dükkanların kapatılmasına karar verdi. Gerekçe ise dükkanlarda silah kullanımı, test edilmesi ve alım satım sırasında patlamaların yaşanması. Bu patlamalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirirken birçok yaralanma da meydana geldi.  Bu durum yerleşim yerlerinde ve kalabalık bölgelerde siviller için doğrudan bir tehdit haline geldi.

Suriye Kurtuluş Hükümeti İçişleri Bakanı Ahmed Latuf konuya ilişkin şunları söyledi: “Silah dükkanlarında tekrarlanan patlama olayları nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla silah satan ve satın alan tüm dükkanların kapatılmasına karar verdik. Patlamalar, Kurtuluş hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde can kaybına ve halkın korkuya kapılmasına yol açıyordu. Bu dükkanlar çoğunlukla konut toplulukları içinde ve kamu pazarlarında olduğu için, halkımızın güvenliğini sağlamak adına bu tür önlemleri almak zorunda kaldık. Dükkan sahiplerinin mallarını tamamen boşaltmaları için onlara önümüzdeki ayın ortasına kadar bir süre verdik. Bakanlık, silah dükkanı sahiplerinden İçişleri Bakanlığı Kriminal Güvenlik Dairesi’nin incelemelerini ve yeni talimatlarını gözden geçirmelerini talep ediyor. Kurtuluş hükümetinin kontrolündeki bölgelerdeki halkın emniyet ve güvenliğini sağlamak için bu mağazalarda kapsamlı bir çalışma sürecindeyiz.”

Dükkanlara verilen süre dolduğunda Ceza Güvenliği Dairesi'nin kararı doğru şekilde uygulayacağını söyleyen Latuf, “Kararı ihlal eden herkes yetkili mahkemede sorumlu tutulacak. İnsanların güvenliğinin sağlanması için kararı ihlal eden dükkan sahiplerinin elindeki silahların ruhsatları alınacak. Silah alım satımı yapan dükkanlar şehirlerdeki yerleşim bölgelerinde ve pazarlarda açık bir tehlike haline geldi.”

İçişleri Bakanlığı'nın silah ticareti yapan dükkanları kapatma kararının isabetli olduğunu söyleyen İdlib’deki saha aktivisti Samir el-Ali, “Bu doğru bir karar. Vatandaşlar bu kararı büyük bir memnuniyetle karşıladı. Dükkanların içinde ve dışında meydana gelen patlamalar, vatandaşların canları için tehlike ve korku kaynağı haline geldi. Silah ve mühimmat teşhir sahnesi, bir yandan özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde çocukların kalbine korku salarken, diğer yandan bu dükkanlar birçok kişinin geleceği için büyük bir tehdit haline gelmiştir. Bu dükkanlar, son zamanlarda silah sahibi olmayı ve silah kullanmayı arzulayan birçok gencin uğrağı haline geldiler. Son üç ayda İdlib’de, silahların satın alma sırasında test edildiği anda silah depolarının içinde ve dışında bombaların patlaması sonucunda 5 sivilin yaşamını yitirdiği çok sayıda sivilin de yaralandığı 6'dan fazla olay yaşandı. 18 Ocak'ta İdlib’de silah ticareti yapan dükkanın sahibi dükkanda meydana gelen patlamanın sonucunda hayatını kaybetti. Ma'arrat Misrin kentinde ise bir silah dükkanında el bombasının patlaması sonucu 5 kişi yaralandı. İdlib kentinde de bir mayının patlaması sonucu 2 sivil hayatını kaybetti.”

İdlib kentinde silah alım satım yapan bir dükkanın sahibi olan Ebu Salih, “İdlib, Sarmada, Ed-Dana, Atma, Harim ve İdlib'in kuzey ve batısındaki diğer bölgelerde silahların alım satımına yönelik onlarca dükkan var. Bu dükkanlar bu tür ticareti yapanlar için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Diğer yandan Kurtuluş Hükümeti'nin kararı doğru ve tüccarların ve sivillerin hayatlarını korumayı amaçlıyor olabilir. Ancak hükümet silah depolarındaki büyük miktarlardaki silah ve mühimmat için bir planlama yapmalıdır. Hükümet dükkan sahiplerinin büyük mali kayıplar yaşamaması için bu silahları satın almalı ya da şehirlerin veya yerleşim bölgelerinin dışında güvenlik koşullarına uygun dükkanların açılmasını sağlamalı.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU