İsrail'de İran çatlağı: "Kırmızı çizgileri kapalı kapılar ardında konuşalım"

İsrail Genelkurmay Başkanı Kohavi’ye tepki gösteren Savunma Bakanı Benny Gantz, "Bu tür açıklamalar kamuoyu önünde yapılmamalı" dedi

İsrail Savunma Bakanı Gantz, daha önce İran'la ilgili olası gerilimlere hazırlıklı olduklarını söylemişti (Reuters)

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi'nin ABD'nin İran politikalarını eleştirdiği ve İran'ı askeri müdahaleyle tehdit ettiği açıklamasına Savunma Bakanı'ndan sert tepki geldi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Kohavi'nin sözlerine atıfla "Bu tür açıklamalar kamuoyu önünde yapılmamalı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gantz, dün düzenlediği basın toplantısında, "Nükleer bir İran dünya için, bölge için ve İsrail'in güvenliği için bir tehdit. İsrail elbette her durumda kendini savunmaya hazır olmalı ancak kırmızı çizgiler kapalı kapılar adında belirlenir" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Kohavi, salı günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın İran'la nükleer anlaşmaya geri dönme olasılığını eleştirmiş, orduya İran'ın nükleer programını hedef alacak operasyon planları hazırlama talimatı verdiğini belirtmişti. Siyasetçilerden farklı olarak İsrail ordusundan yetkililerin, askeri alanda ülkenin en önemli müttefiki konumundaki ABD'yi alenen eleştirdiği durumlara pek sık rastlanmıyor.

Gantz'ın yanı sıra İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Amos Gilad da Kohavi'nin açıklamalarına tepki göstererek "Bundan ne elde edeceğiz? Anlaşmanın yaratacağı tehlikeleri nasıl sınırlayacağınızı görmek için sakince müzakere yürütmek yerine neden sadece bir haftadır görevde olan Birleşik Devletler yönetimini şiddetle eleştiriyorsunuz?" dedi.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU