Prof. Dr. Kumbaroğlu: Erdoğan-Musk görüşmesi yeni bir dönem başlatabilir

Türkiye'nin uzay teknolojilerinde öncü ülkeler arasında bulunmasının "zorunluluk" haline geldiğini savunan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, dün gerçekleştirilen görüşmenin önemli bir kazanıma dönüştürülebileceği görüşünde

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, 188,5 milyar dolarlık servetiyle Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakarak dünyanın en zengin insanı  / Fotoğraf: AA / Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan, BiP ve Telegram hesaplarından görüşmenin ayrıntılarına yer verdiği paylaşımlarda da bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da Erdoğan-Musk görüşmesinde, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususların ele alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk arasındaki görüşmeyi yorumlayan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na göre, Musk'ın sahibi olduğu şirketin uzay teknolojileri konusundaki yetkin olması nedeniyle Türkiye gelecekte fırlatılacak enerji uyduları için önemli kazanımlar sağlayabilir.

 

spacex Fotoğraf AP.jpg
SpaceX / Fotoğraf: AP

 

"Türkiye ile hali hazırda bir iş birliği var"

Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in 24 Ocak'ta tek bir roket fırlatımı ile yörüngeye 143 adet mikro uydu yerleştirerek yeni bir rekor kırdığını anımsatan Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Uzay teknolojisinde küresel lider konumdaki şirket, 8 Ocak'ta Türkiye'nin de 7'nci uydusunu uzaya göndermişti" bilgisini paylaştı ve türkiye ile hali hazırda bir iş birliğinin yürütüldüğünü dile getirdi.

 

 Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu Boğaziçi Üni.jpg
Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu / Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi

 

"Yakın bir gelecekte kendi uydularımızı kendimiz uzaya gönderebileceğiz"

Bu noktada Türkiye'nin gelecek dönemde SpaceX dahil olmak üzere başka herhangi bir şirketten uydu fırlatma hizmeti satın almasına gerek kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimini sağlayacak Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi yürütülüyor. Bu nedenle yakın bir gelecekte kendi uydularımızı kendimiz uzaya gönderebileceğiz. Ben bu nedenle Erdoğan-Musk görüşmesinde farklı konuların gündeme gelmiş olabileceği kanaatindeyim.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Bu sistemi, uzaydan güneş enerjisi elde edilerek dünyaya iletilmesi olarak tanımlayabiliriz"

Türkiye'nin uzay teknolojilerinde öncü ülkeler arasında bulunmasının bir "zorunluluk" haline geldiğini belirten Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Çünkü gelecek bu teknolojide. Eğer uzay teknolojilerinde önde olursanız enerji sektörü için de çok büyük avantajlar elde edebilirsiniz çünkü bugün uzaya halen haberleşme ve gözlem uyduları gönderiliyor olsa da yakın bir gelecekte enerji uydularının fırlatıldığını göreceğiz. Bu sistemi kabaca, uzayda güneş elektriği üretilerek dünyaya iletilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu konunun üzerine çalışmalar son dönemde hız kazandı. Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı, buna yönelik bir kampanya başlattı. İşte tam da bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanı ile Elon Musk arasındaki görüşmelerin, Türkiye'nin bu teknolojiyi kazanımının enerji açısından da son derece değerli roller oynayabileceğini düşünüyorum. Ümit ederim ülkemiz, son yıllarda bu alandaki kazanımlarını artırarak devam eder" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA HABER OKU