Kaddafi'nin "sabıkalı" gelininin bu kez Suriye'yi karıştırdığı iddia edildi: "Arabasını polisle yayaların üstüne sürdü, bir kişi öldü"

Hannibal Kaddafi ve Aline Skaf gittikleri yerlerde karıştıkları olaylar yüzünden birçok kez tutuklanmıştı. Zamanında çocuğunun dadısını kaynar su dökerek yakmasıyla hatırlanan Skaf, eşiyle birlikte en son Suriye'ye yerleşmişti

Hannibal Kaddafi-Aline Skaf çiftine ait çok sayıda fotoğraf, kaçtıkları Trablus'taki lüks malikanede isyancılar tarafından ele geçirilmişti (AFP)

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin işkence ve kötü muamele suçlamalarıyla ün yapmış gelini Aline Skaf, bu kez siyasi sığınma hakkı alarak yaşamını sürdürdüğü Suriye'de karıştığı iddia edilen bir olayla infial yarattı.

Levant News sitesinin haberine göre, Hannibal Kaddafi'nin Lübnan kökenli eşi Skaf'ın geçen hafta pazar günü Şam'da arabasıyla yayalara ve polise çarptığı öne sürüldü.

Skaf'ın bu olaydan tutuklanmadan kurtulduğu belirtilirken, çarpma sırasında yaralanan eczacılık bölümü öğrencisi Ruba Ammar'ın hayatını kaybettiği ifade edildi.

Haberde ayrıca, görgü tanıklarının anlattıklarına göre Skaf'ın yoldan çekilmemeleri halinde herkesi ezmekle tehdit ettiği ve üst düzey bir yetkilinin araya girerek Skaf'ın ilerleyebilmesi için kalabalığı yolu açmaya zorladığı öne sürüldü.
 

öğrenci.png
Ruba Ammar (Levant News)


Middle East Monitor gazetesi de Al-Modon'dan aktardığı haberde, benzer bilgileri gündeme getirmekle birlikte aracını kalabalığa sürdüğü söylenen Skaf'ın olay sırasında sarhoş olduğunu iddia etti.

Haberde yer verilen bilgilere göre olayın şöyle geliştiği ileri sürüldü:

Arabasını kurallara aykırı bir şekilde park eden Skaf'a bir polis memuru ceza makbuzunu iletmek için yaklaştı ancak Skaf'ın başka bir arabada bekleyen korumaları bu görevliye saldırdı. Bunun üzerine olay yerine takviye polis ekipleri geldi. Skaf aracını polislerin ve o sırada civarda bulunan yayaların üstüne sürdü. Olayda iki polis ve üç yaya yaralandı. Korumalar polisleri ve hadiseyi izleyenleri dövmeye devam ederken, Skaf da etraftaki insanlara bağırıp onları ezmekle tehdit etti. Görgü tanıklarına göre olay, Suriyeli üst düzey bir rejim yetkilisinin ortaya çıkarak, polislerin geri çekilmesini ve Skaf'ın uzaklaşmasını sağlamasıyla sona erdi.

"Bu kadını serbest bırakan yetkili kim?"

Olayın ardından sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla öfkelerini dile getiren Suriyeliler, İçişleri Bakanlığı'ndan hadiseyle ilgili açıklama talebinde bulunarak, yargı makamlarından Skaf'tan ve onu serbest bırakan yetkiliden hesap sormasını istedi.

Yetkilinin müdahalesi ve Skaf'ın polislere saldırarak kaçması, Suriyeli gazeteci Süheyb Masri gibi rejim yanlısı sayılan isimlerin de öfkesine yol açtı. Masri sosyal medya paylaşımında, "Bu kadın (Skaf), üst düzey bir kişi araya girdiği için polislere saldırdıktan sonra serbest bırakıldı. İnsanlar sinek değildir. Onları ezemezsiniz. Sonra tüm hikaye unutulur gider" dedi.

Suriyeli moda tasarımcısı Menal Acec de Facebook'ta olayı kınayarak, "Bir polisin saygısız bir kadın tarafından sürüklenip aşağılanmasını dert etmeyen bu yetkili kim? Eski bir devlet başkanının geliniyseniz ve burada siyasi bir mülteci olarak yaşıyorsanız size hoş geldiniz deriz, ancak insanlara ve size kapılarını açan ülkeye saygı duymalısınız" ifadelerini kullandı.
 


Hannibal Kaddafi ve eşi Skaf, Muammer Kaddafi'nin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalar nedeniyle 2011'de Libya'dan kaçmıştı. Önce komşu Cezayir'e geçen çift, ardından Umman'da siyasi sığınma hakkı kazanarak bu ülkeye yerleşmişti.

Çift sonrasında Suriye'den de siyasi sığınma hakkı kazanmıştı. Ancak Hannibal Kaddafi'nin 2015'te kaçırılıp Lübnan'da gözaltına alınmasıyla işler değişmişti. Suriye, 1978'de Libya'da Şii din adamı Musa Sadr'ın gizemli bir şekilde kaybolmasından sorumlu tutulan oğul Kaddafi'nin serbest bırakılmasını istemiş fakat bu talep Lübnanlı yetkililer tarafından reddedilmiş, Skaf ise Suriye'de kalmaya devam etmişti.
 


Çiftin sabıka dosyası hayli kabarık

2003'te evlenen çiftin adı birçok tartışmalı eylem ve insan hakkı ihlalleriyle gündeme gelmişti.

Kaddafiler, Cenevre'de bir otel görevlisini dövdükleri gerekçesiyle 2008'de İsviçre'de tutuklanmıştı.

2009'da da Londra polisi, Hannibal Kaddafi'yi evinde şiddete başvurduğu suçlamasıyla tutuklamıştı.

2011'de Libya'dan kaçmadan önce Skaf'ın, ağlayan çocuğunu susturup dövmeyi reddettiği için Etiyopyalı dadının başından aşağı kaynar su döktüğü ortaya çıkmıştı. Vücudu ağır yanıklar içindeki dadı daha sonra, çiftin Trablus'ta boşalttıkları lüks evlerine giren isyancı birlikler tarafından terk edilmiş halde bulunmuştu. Libyalı isyancılar ayrıca, Hannibal Kaddafi'nin kaçarken geride bıraktığı tablette yatlara, aile tatillerine ve mahkumlara işkence yapıldığına dair binlerce görüntü ve video ele geçirmişti.

Yine 2011'de Hürriyet'te yer alan bir haberde, Skaf'ın o sıralarda yanında çalışan Türk garsonu bıçakladığı iddialarına da yer verilmişti.


Independent Türkçe, Levant News, Middle East Monitor, Hürriyet

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU