Netanyahu seçimlerden önce Fas’ı ziyaret edecek

Netanyahu’nun bir ay önce Kral 6. Muhammed ile görüştüğünü ve onu İsrail’i ziyaret etmeye davet ettiğini belirtmek gerekir

İsrailli bir gazetecinin geçtiğimiz aralık ayında İsrail-Fas ilişkilerini duyurma noktasındaki ilgisi. (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçimler sebebiyle önümüzdeki haftalarda Fas veya Kral 6. Muhammed’i ziyaret etmek üzere “Fas’a ziyaret” düzenlemeye hazırlanıyor. Söz konusu iki ziyaretten biri İsrail’de yapılacak olan 23 Mart genel seçimlerinden önce gerçekleşecek.

Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesindeki haberde, Salı günü, Başbakanlık Ofisi Yetkilileri, Netanyahu ve Başbakanlık ofisine bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki yetkililerin, Fas Kralı 6. Muhammed’in önümüzdeki haftalarda İsrail’e yapacağı ziyareti koordine etme noktasında Fas Kraliyet Sarayı ile temasa geçtiği aktarıldı. Ben Gurion Havaalanına uygulanan kısıtlamaların hemen ardından Kralın ziyaretinin gerçekleşmesi bekleniyor. Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri söz konusu ziyarete ilişkin, Fas Kralı’nın seçimlerde kullanılabilecek bir ziyaret kaydetmeme noktasında, 23 Mart’tan önce İsrail’i ziyaret etmeyi kabul etmeyeceğini söyledi. Yetkililer, Kralın söz konusu ziyareti kabul etmesi halinde ise, durumu Filistin açısından dengeleme noktasında, ziyaretin Ramallah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Ebu Mazen) ile bir görüşmeyi de içereceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum iki sağ parti olan Naftali Bennett liderliğindeki Yeni Sağ ile Gideon Saar liderliğindeki Yeni Umut Parti’sinin lehine dönerek   Netanyahu aleyhine gelişebilir.

Bu nedenle kaynaklar Netanyahu’nun “Fas” ve ya “Rabat”’ı ziyaret etmesi gerektiğini söylüyor. Üst düzey bir yetkili, “Böyle bir durum için çeşitli temaslar ve girişimlerde bulunuldu. Ancak bu olayın gerçekleşme ihtimali zor. Başbakanlık ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bunu istediğini biliyoruz ancak seçimlerden önce böyle bir ziyaretin gerçekleştirileceği kesin değil. Kim bilir, bu konu bir şans konusuna dönüşebilir. Kral Netanyahu’yu Fas’a davet ederek bizi şaşırtabilir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Netanyahu’nun bir ay önce Kral 6. Muhammed ile görüştüğünü ve onu İsrail’i ziyaret etmeye davet ettiğini belirtmek gerekir. Geçtiğimiz Pazar günü İsrail hükümeti iki ülke arasındaki ilişkileri tesis eden bir anlaşma onayladı. Ayrıca bu anlaşmadan önce de iki ülke arasında direkt uçuşların gerçekleştirilmesi noktasında bir anlaşma imzalanmıştı.

İsrail’in önümüzdeki günlerde Rabat’ta sorumluluğun David Govrin’de olacağı bir İrtibat Bürosu açması bekleniyor. Fas, İsrail’deki Fas İrtibat Bürosu’nun merkezi olarak kullanılacak olan Tel Aviv’de bulanan binayı restore etme noktasında aktif olarak çalışıyor. Söz konusu ofislerin ay sonunda açılması beklenirken, İsrail hükümetinin artan Kovid-19 vakalarına ilişkin aldığı ciddi tedbirler sonucu açılış tarihlerinin ertelenmesine karar verildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU