Hindu milliyetçiliği yeniden canlanırken Gandi'nin katiline saygı giderek büyüyor

Hindu milliyetçiliğinin son yıllarda güçlenmesiyle, Gandi'yi öldüren Godse "yanlış anlaşılmış Hindistanlı bir yurtsever olarak" saygı görmeye başladı

BJP 2014'te iktidara geldiğinden beri, Gandi'nin tüm dinler için eşit haklar vizyonu sarsılmış durumda (Reuters)

Hindistan’da, Delhi'nin 320 kilometre güneyindeki Gwalior kentinde sıradan bir binada geçen pazar (10 Ocak) büyük bir kalabalık toplandı. İnsanların çoğu Hindu milliyetçiliğini çağrıştıran bir renk olan parlak safran rengi türban ve şal giymişti ve adak için kullanılan çiçek çelenklerini ellerinde tutuyordu.

Bu kişiler, Mahatma Gandi'yi vuran Nathuram Godse'ye adanmış bir anıt kütüphane ve "bilgi merkezi” olan Godse Gyan Shala'nın açılışına katılmak için oradaydılar. İbadet için kullanılan sarı ve pembe çiçekler, odanın merkezindeki Godse'nin siyah beyaz fotoğrafının etrafına yerleştirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

30 Ocak 1948'de Godse, Gandi'nin önüne çıktı ve ona üç kez yakın mesafeden ateş etti. Hindu milliyetçiliğine ateşli bir biçimde inanan Godse, Gandi'nin Pakistan'ın kurulmasına yol açan bölünmeyi kabul ederek ve Müslümanların haklarını savunarak Hindistan’daki Hindulara ihanet ettiğini düşünüyordu. 1949'da Godse, Gandi’yi öldürdüğü için asıldı.

Sonraki yıllarda Godse, birçok kişi tarafından "Hindistan'ın babası"nın katili, bir terörist ve hain olarak kınandı. Ancak son yıllarda Hindu milliyetçiliği aşırılık yanlısı marjinal bir konumdan ana akım Hint siyasetine geçiş yaptı. İktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP), özünde Hindu milliyetçiliği olan bir parti. Böylece daha önce kamuoyunda hain olarak suçlanan Godse, "yanlış anlaşılmış Hindistanlı bir yurtsever olarak" saygı görmeye başladı.

Bu süreçte Gandi’nin tüm dinler için eşit haklara sahip seküler Hindistan vizyonu, BJP’nin 2014’te iktidara gelmesinden bu yana sınırlanmış ve kontrol altına alındı.

Anıt kütüphanenin kuruluşunun arkasındaki Hindu milliyetçi örgütü Hindu Mahasabha'nın ulusal sekreteri olan 53 yaşındaki Devendra Pandey, "Godse, Gandi'yi öldürerek doğru olanı yaptı" dedi. Hindistan'ın "yasal olarak Hindulara ait bir ülke” ilan edilmesi ve 200 milyon Müslümanın Pakistan'a taşınması gerektiği inancını dile getirdi.

Pandey, "Godse Gandi'yi babası olarak görüyordu, bu yüzden onu öldürmek büyük acı vermiş olmalı ama çok gerçek bir nedeni vardı. Godse harekete geçti çünkü Gandi Hindistan'a ihanet etmişti. Bu kütüphane gelecek nesle Godse'nin nasıl gerçek bir milliyetçi şehit olduğunu öğretecek” diye konuştu.

Kütüphane Godse'yi saygıyla anma çabalarından sadece biri. Godse'nin de üyesi olduğu ve şu anda Hindistan'da yaklaşık 750 bin üyesi bulunan Hindu Mahasabha, birkaç Godse heykeli dikti ve onun adına tapınaklar kurma girişiminde bulundu.
 


Örgüt Godse’nin mayıstaki doğum gününü kutsal bir gün olarak kutluyor. Maharaştra eyaletine bağlı Pune kentinde, Godse'nin küllerinin bulunduğu varsayılan gümüş bir kabın bulunduğu yer (ölmeden önceki son arzusu, Hindistan ve Pakistan yeniden birleşene kadar küllerinin savrulmamasıydı) popüler bir hac yeri haline geldi. Ayrıca aşırılık yanlısı Hinduların Godse'yi yücelttikleri vaazların videoları son dönemde sosyal medyada yayıldı.

Pandey, Hindu Mahasabha'nın Hindistan'da Godse'ye adanmış birkaç benzer eğitim ve anma merkezi açmayı planladığını söyledi. Bununla birlikte Gandi'nin katilinin yüceltilmesine karşı hâlâ çok fazla direnç var. Godse anıt kütüphane açıldıktan iki gün sonra yerel sulh hakiminin emriyle kapanmak zorunda kaldı. Ve Hindu Mahasabha'nın üyeleri Godse anıtları dikme ve onuruna törenler düzenleme girişimlerinden dolayı tutuklandı.

New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nde Güney Asya tarihi alanında öğretim üyesi Audrey Truschke, "Godse hayranlığı ve bu şiddetin yüceltilmesi BJP'nin yükselişiyle bağlantılı. Son 10 yılda ortaya çıkmaya başlayan bu durum, Hindistan halkının daha büyük bir kısmını kapsıyor ve giderek ivme kazanıyor. Bu, halkın Mahatma Gandi hakkındaki görüşlerini kesinlikle yararsız yollarla yeniden şekillendirmekte” dedi.

Gandi'nin biyografisini yazan isimlerden tarihçi Ramachandra Guha, BJP'nin Müslümanlara karşı doğrudan ayrımcılık yaptığı görülen bir vatandaşlık yasası da dahil Hindu milliyetçisi gündemi ileriye taşıdığı bir dönemde Godse’nin mirasının Hindistan'da yeniden canlanmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Godse, BJP'nin şemsiye örgütü olarak görülen aşırılık yanlısı Hindu milliyetçisi kültürel bir örgüt olan RSS'nin üyesiydi. İktidardaki BJP hükümetinin Başbakanı Narendra Modi de dahil çoğu üst düzey isim RSS'de görev yaptı.

Guha, şunları söyledi:

BJP Gandi'den hiçbir zaman hoşlanmadı ve ona güvenmedi. Üyeler arasında her zaman Godse'ye bir hayranlık vardı. BJP, yumuşak olduğu için Gandhi'den hoşlanmıyor, şiddetsizlik hareketinin Hindistan'ı zayıflattığına inanıyor, bölünmeyi kabul ettiği için ona güvenmiyor ve her şeyden önce Müslümanlar için eşit haklara inanmasından nefret ediyor. Hoşlanmama durumu giderek derinleşiyor. BJP'nin artık hem politik hem de sosyal açıdan çok güçlü olması nedeniyle bu durumun yüzeye çıkması şaşırtıcı değil.

Guha, Godse’yle ilgili tartışmanın "konuyu bugün Hindistan'da olup bitenlerin merkezine getirdiğini" söyledi ve ekledi:

Bu Godse ibadeti, siyasi hayatımızda, kamusal hayatımızda, kurumsal hayatımızda ve kültürel hayatımızda gerçekten tehlikeli bir dönüşümün belirtisi. Hindistan’ın geleceğine dair şu soruyu gündeme getiriyor: Şimdi Godse'nin her zaman istediği Hinduların çoğunlukta olduğu devlet miyiz?

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

theguardian.com/world

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Delal Tüy

DAHA FAZLA HABER OKU