İtalya'da Başbakan Conte ve hükümeti istifa etti

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hükümet krizini aşmak için çarşamba günü parlamentoda temsil edilen partilerle siyasi istişarelere başlayacak

Fotoğraf: AA

İtalya'da dörtlü koalisyonun bozulmasıyla başlayan hükümet krizi sonrası Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti istifa etti.

Conte, İtalya'nın eski Başbakanı Matteo Renzi liderliğindeki merkez Viva Partisi'nin koalisyondan ayrılmasıyla geçen hafta Senato'nun üst kanadındaki çoğunluğunu kaybetmişti. 

Viva Partisi, hükümetin koronavirüs ve ekonomik resesyonla olan mücadele şekline karşı çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı'na istifasını sundu

Conte, bu sabah Başbakanlıkta kabinesini topladı ve istifa edeceğini açıklayıp bakanlarına çalışmalarından ötürü teşekkür etti. 

Bakanlar Kurulunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'ye giden Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya hükümetinin istifasını verdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada,  Mattarella'nın, Conte'nin istifasını aldığı ve yarından itibaren parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle istişarelere başlayacağı bildirildi. 

2. Conte Hükümeti

M5S, PD, LeU'nun üçlü koalisyon olarak başladığı, PD'nin bölünüp içinden Iv'nin çıkmasıyla dörtlü koalisyona dönüşen "2. Conte Hükümeti", yine Giuseppe Conte liderliğindeki M5S ile aşırı sağcı Lig Partisinin oluşturduğu koalisyon hükümetinin yerine 5 Eylül 2019'da kurulmuştu.

Koalisyonun küçük ortaklarından Iv, 13 Ocak'ta Avrupa Birliği'nden gelecek kurtarma fonuna ilişkin başbakanlığın hazırladığı planı ve Conte'yi sert şekilde eleştirerek hükümetten çekilmişti. Bu çekilmeyle başlayan hükümet krizinde, 2. Conte Hükümeti 18 Ocak'ta parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden salt çoğunlukla, 19 Ocak'ta üst kanat Senatodan ise salt çoğunluk olmadan güvenoyu almıştı.

Senato'da salt çoğunluğun olmaması hükümeti, kırılgan hale getirmiş, bazı komisyonlarda azınlığa düşmesine yol açmıştı.

Conte ve diğer koalisyon ortakları, 20 Ocak'tan bu yana hükümeti, parlamentoda güçlendirecek ortak arayışına girmiş ancak temaslarından bir sonuç alamamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU