Sınır hattında Sudan-Etiyopya gerilimi tırmanıyor

İki tarafın sınır savaşına girme konusundaki isteksizliğine ve dosyanın müzakere yoluyla çözülebilme ihtimaline rağmen taraflar arasında çatışmalar yaşandı

Sudan güvenlik güçleri, fiyat artışını protesto eden göstericilerin, iki gün önce Hartum sokaklarına kurdukları barikatları kaldırdı (AFP)

Etiyopya güçleri, dün, sınır hattının karşısında konuşlu Sudan birliklerine topçu saldırısı düzenledi. Sudan, Cebel Ebuttuyur bölgesindeki Sudan askerlerinin yakınına isabet eden ve havan mermisiyle yapılan saldırıya yanıt verdi. Bu bağlamda, ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutan Yardımcısı Andrew Young, bugün sivil ve askeri yetkililerle Sudan’da bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede “güvenlik ve savunma yeteneklerini inşa etmek ve geliştirmek ve Sudan ve bölgede güvenlik ve istikrarı artırmanın yolları masaya yatırılacak.

Etiyopya güçleri dünden önceki gün Sudan ordusu tarafından kontrol edilen sınır şeridindeki Cebel Ebuttuyur bölgesinde "havan" mermisiyle bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Yerel basında çıkan haberlerde, Sudan kuvvetlerinin bu saldırıya şiddetli bir şekilde yanıt verdiği bilgisi yer aldı.

İki taraf arasındaki karşılıklı topçu atışlarının ardından, Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Osman el- Hüseyin ve çok sayıda üst düzey askeri yetkili ile birlikte Atbarah Nehri kıyısında yollar ve geçitler inşa etmek için yürütülen operasyonlar hakkında bilgi almak için  sınır şeridine intikal ettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki tarafın sınır savaşına girme konusundaki isteksizliğine ve dosyanın müzakere yoluyla çözülebilme ihtimaline rağmen taraflar arasında çatışmalar yaşandı. Addis Ababa, ülkesinin kontrolünü geri kazandığı bölgelerden Sudan güçlerinin çekilmesini şart koşarken, Hartum sınırlarla ilgili herhangi bir müzakereyi reddediyor. Etiyopya, güçlerinin topraklarını kontrol ettiğini, iki ülke arasındaki sınırların uluslararası ve ikili anlaşmalara göre çizildiğini ve tek yapılacak olanın sınır işaretlerini yeniden koymak olduğunu belirtti.

Sudan Savunma Bakanı emekli Tümgeneral İbrahim Yasin, dün, Al-Arabiya TV'ye verdiği röportajda şunları söyledi: “Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in "çatışma bölgelerinin" varlığını söylediği açıklamaları, Sudan ordusunun sınır bölgeleri üzerindeki kontrolünü sağlamasına neden oldu. Sınır noktaları açık ve uluslararası kabul görmüş anlaşmalarda belirtilmiştir. Hedasi Barajı (Büyük Rönesans Barajı) müzakereleri ile Faşka bölgesinde devam eden çatışmalar arasında bir bağlantı söz konusu değil. İki vakadaki ortak faktör Etiyopyalıların oyalama politikasıdır. Anlaşmazlık durumunda müzakere yapmak mümkündür. Ancak Etiyopya ile bir anlaşmazlığın varlığını kabul etmiyoruz, bu yüzden müzakere yapmayacağız.”

Etiyopya milisleri federal güçlerin desteğiyle, geçtiğimiz günlerde, Sudan güçlerine bir saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda binbaşı rütbesinde bir subay ve bir dizi sivil de dahil olmak üzere Sudan ordusu arasında can kayıpları yaşanmıştı. Bunun üzerine Sudan ordusu Faşka bölgesinde güçlerini yeniden konuşlandırdı ve Etiyopyalı milisleri sınır dışı etti. Bu türden gelişmelerin yaşandığı bölgede geçtiğimiz Aralık ayından bu yana güvenlik gerginliği yaşanıyor.

ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutan Yardımcısı Andrew Young'ın, Sudan'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Sudan resmi haber ajansı SUNA'ya göre Andrew Young, Sudanlı yetkililerle yapacağı görüşmelerde “Sudan Silahlı Kuvvetlerinin güvenlik ve savunma yeteneklerinin geliştirilmesiyle Sudan ve bölgede güvenliği ve istikrarı artırmak” konusunu ele alacak. Görüşmede Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Sudan Savunma Bakanı emekli Tümgeneral İbrahim Yasin ve Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Osman el- Hüseyin’in yer alması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU