HDP’li Buldan Dolmabahçe mutabakatını hatırlattı: Size buradan ekmek çıkmaz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan "Partimiz, Sayın Öcalan'ı barışçı bir çözüm adresi, iradesi ve imkanı olarak gördüğünü her platforma açıkça dillendirmiştir ve geri durmamıştır bu yaklaşımından" diye konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

AK Parti ve MHP’nin seçimde kaybedeceklerini gördükleri için bir arayış içerisinde olduklarını savunan Buldan, "7 Haziran'ı 31 Mart'ı bir daha yaşamamak için her türlü hile ve hurdaya başvurma peşindeler. Ortaklar gizli kapaklı görüşmeler yapıyorlar, biliyoruz, görüyoruz. Türkiye'nin yönetimine aday olan HDP'yi devre dışı bırakabilir miyiz arayışındalar. Tüm bu hukuksuzluklar iktidar bloğunun seçim kampanyasıdır. Muhalefete düşmemek için halkı korkutma, muhalefeti böme ve çatıştırma içindeler. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler! Dünyada halk iradesinin önüne geçecek bir formül yok. Sandık mühendisliği yapmaya çalışanlara hatırlatırız, en iyi mühendis halktır. HDP'nin siyasetteki gücünü ve etkisini engelleyemeyeceksiniz. HDP'siz bir siyaset hayali kuranlara: Halk sizin olmadığınız bir ülke hayalini çoktan kurdu, sabırsızlıkla sandıkları bekliyor. Halk, AKP iktidarının gitmesi için seçim bekliyorum. Erken seçim olmak üzere iktidardan, AKP MHP ittifakından kurtulmanın yolu sandıktır" diye konuştu.

"AİHM bu iktidara 'Siz yalan söylüyorsunuz' dedi"

AİHM’in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararını hatırlatan Buldan şunları kaydetti:

Bu karar sadece Demirtaş'la sınırlı olmayıp tüm tutuklu siyasetçileri kapsamaktadır. Avrupa Parlamentosu da, AİHM kararlarını uygulama konusunda Avrupa Komisyonu'nu harekete geçmeye çağıran bir karar aldı. Kararın Türkiye'de muhalefete yönelik yargılamaların, siyasi iktidarın talimatlarıyla gerçekleştiği konusunda ortak görüşe dayanması önemlidir. AİHM kararında Demirtaş başta olmak üzere HDP'ye yönelik dava dosyalarındaki suçlamaların siyasi baskının amaçları için üretilen kılıf olduğu vurgusu önemli yapılmaktadır. AİHM kısaca bu iktidara dedi ki, "Siz yalan söylüyorsunuz, Kürt siyasetçileri intikam hırsıyla yargılıyorsunuz"  AİHM kararı bizi bağlamaz tavrı bu davaların siyasi olduğunun başka bir tescilidir.  AİHM kararı bunu tescil etti. Uluslararası mahkemeler bunu teyit ediyor. 

Kobani davası için "kumpas" değerlendirmesi

Kobani davasının siyasi bir dava olduğunu öne süren Buldan dava hakkında "demokratik siyasete kurulan bir kumpastır" ifadesini kullandı.

Buldan konuşmasına “Kendisini siyaseten kapatmış olanlar bu ülkeye faydası olmayanlar demokratik siyaseti 15 Temmuz'un darbeci ruhuyla tasviye etme planı yapıyorlar. Karşımıza siyasetle çıkamayan iktidar bloğu, emrindeki yargı ve güvenlik mekanizmasını kullanarak HDP ile savaş içine girmiştir” diye devam etti.

Öcalan'ı barışın adresi olarak gösterdi

Hafta sonu HDP Esenyurt İlçe Binası’na yapılan polis baskınını da değinen Buldan “Kapısı kırılarak içeri girildi binamızın. Provokasyon amaçlı olan bu baskın partimizi, demokratik siyasetin dışına çekmeye yönelik komploların devamıdır. HDP, gençlerin, kadınların, farklı toplumsal kesimlerin, inançların ve halkların bütün renkleriyle bir arada olduğu bir Türkiye tablosudur. Partimiz, kuruluğundan beri tek eve dahi ateş düşmesin, toplumsal barış sağlansın diye Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözümü için mücadele eden tek partidir. Partimiz, Sayın Öcalan'ı barışçı bir çözüm adresi, iradesi ve imkanı olarak gördüğünü her platforma açıkça dillendirmiştir ve geri durmamıştır bu yaklaşımından” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buldan “çözüm süreci”ni hatırlatarak açıklamalarına şu şekilde devam etti:

2013-15 yılları arasında bu iktidar çözüm için İmralı'ya Sayın Öcalan'la görüşmeler yürüttü. 20215 yılında Dolmabahçe'de bu görüşmelerin bir aşaması olarak heyetimizle devlet ve hükümet heyeti bir mutabakat metni açıkladı. Bunlara rağmen ilçe binamızın içindeki görüntüleri sosyal medya üzerinden yaygınlaştırıp partimizi Sayın Öcalan üzerinden terörize etmeye çalışanlara sesleniyoruz: Size buradan ekmek çıkmaz, HDP bildiğinden şaşmaz. Devletin güvenlik bürokrasinini siyasallaştıranlar, hukuk ve demokratik hakları çiğneyenler hukuk önünde halka yaptıklarının hesabını verecekler. 20 yıl öncesinin Kürt düşmanı zihniyeti, bugün AKP döneminde ne yazık ki zirve yaptı. Bilsinler ki bu komplolar bize ve halklarımıza geri adım attırmadı, attırmayacaktır. Bizde bu komploları boşa çıkaracak mücadele birikimi var. Günün sonunda kaybedecek olan kendileri olacaktır.

Cezaevlerindeki açlık grevlerine değindi

PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik bir tecrit olduğu iddiasıyla başlatılan açlık grevlerine de değinen Buldan şöyle konuştu:

İmralı'da Sayın Öcalan'a karşı uygulanan ağırlaştırılmış tecrite karşı 27 Kasım'da cezaevlerinde başlatılan ve uyarı için süren dönüşümlü açlık grevi 61. gününde. Yapılan destek grevleri Mahmur'da 40. gün, Yunanistan'da 23. güne girdi. 1982, 19 Aralık 2000, 2012, 2018 bu dört tarihe özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bu tarihlerdeki açlık grevlerinin sebep sonuçlarını okuyamayan devlet aklıyla karşı karşıyayız. Bu yüzden bir grev daha başladı. Henüz geç kalınmadı. Özellikle iktidara çağrı yapmak istiyoruz: Devlet adım atmalı, talepler yerine getirilmeli. Nedir talepler? Ağırlaştırıcı tecritin son bulmasıdır... İkincisi cezaevlerindeki hak ve hukuksuzluğa son verilmesi. Üçüncü sebep, cezaevleri kendilerine dönük yapılan sistematik uygulamaları protesto ediyor. Dışarıda tüm yaşamı yangın yerine çeviren baskıcı politikaları son bulması için çağrı yapıyor. Ortada olan bir tecrit değildir, aşmıştır. Derinleştirilmiş, mutlak bir tecrit söz konusunudur, ağır bir işkence ve insanlık suçudur. Her tarafa yayılmış durumdadır. Israrla topluma kanıksatılmaya çalışılıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Cezaevi ve kelepçe iktidarına dönüşmüş iktidarı uyarıyoruz: Bu açlık grevinin dönüşümsüz ve süresiz eyleme dönüşmesi, pandemi koşullarında ciddi sonuçlara yol açabilir. Talebimiz tutsakların sesisinin duyulmasıdır. Belirtelim bir kez daha, talepleri, bizim de taleplerimizdir. 

Bahçeli'ye yanıt

Buldan, MHP lideri Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında kullandığı "HDP'nin ön kapısından giren arka kapıdan Kandil'e çıkar" ifadelerine de tepki göstererek

"Bizim tek bir kapımız var o da barışa ve demokrasiye çıkar. Aydınlığa halklara çıkar, sizin gibi nereye çıktığı belli olmayan bin odalı kapımız yok. Biz o bin odalı kapıdan içeri bir girdiniz ve bir türlü çıkamıyorsunuz, çıkamayacaksınız da. Size cevabımız budur" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU