Fransa'da 8 bölgede vaka: 2 milyona yakın ördek kuş gribi nedeniyle itlaf edildi

Ülkede kuş gribi virüsünün yayılmasını engellemek için 2 milyon ördek itlaf edildi. Güney Kore'de de kuş gribi virüsü nedeniyle son 3 ayda yaklaşık 22 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiği bildirildi

Fotoğraf: AA

Avrupa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden Fransa’da bir yandan da kuş gribi salgını etkisini sürdürüyor.

Gıda ve Tarım Bakanı Julien Denormandie, Fransa’nın güneybatısındaki 8 bölgede kuş gribi vakalarının görüldüğünü açıkladı.

"390’a yakın çiftlikte kuş gribi vakaları tespit edildi. Buna karşı tek bir çözüm var, önleyici itlafa gitmek, yani virüsün yayılmasını önlemek. Bu nedenle yaklaşık 2 milyon ördeği itlaf ettik” diyen Denormandie, virüsün ördekten ördeğe bulaştığını söyledi.

Denormandie, insana bulaşma riski bulunmaması nedeniyle yumurta, tavuk ve ördek tüketiminde bir sakınca bulunmadığının altını çizdi.

Fransa'nın güneybatısındaki bölgelerde, 2015-2016 ve 2016-2017 kış mevsimlerinde görülen iki kuş gribi salgınında milyonlarca hayvan itlaf edilmişti.  Salgınlar, Fransa’nın ihracat gelirlerinde milyonlarca dolar zarara yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore'de 21,7 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi

Güney Kore'de kuş gribi salgını nedeniyle Kasım 2020'den bu yana 21,7 milyon kanatlının itlaf edildiği bildirildi.

Ülkenin haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Tarım Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı, Kasım 2020'den bu yana kuş gribine yol açan bulaşıcı "H5N8" virüsünün görüldüğü vakaların 72'ye yükseldiğini açıkladı.

Son vakanın başkent Seul'ün güneyindeki Hwaseong şehrindeki bir tavuk çiftliğinde tespit edildiği belirtildi. 

Kuş gribinin ortaya çıktığı tavuk çiftlikleri ve çevresindeki kanatlıların tedbir olarak itlaf edilmesi nedeniyle Kasım 2020'den bu yana 21,7 milyon kanatlının yok edildiği kaydedildi.
Ülkede kanatlıların itlaf edilmesi nedeniyle tavuk ve ördek eti ile yumurta fiyatları da yükseldi. Yumurta fiyatı geçen yıla göre yüzde 24,8, tavuk eti fiyatı yüzde 14,9, ördek eti fiyatı ise yüzde 18,1 arttı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU