Yalova'nın bir mahallesinde Alevi vatandaşlara ait beş evin duvarına "Alevi" yazıp çarpı işareti yapıldı

Alevilere ait evlere yönelik işaret konulması olaylarına bir yenisinin daha eklendiği öne sürüldü. Yalova'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce Alevilere ait beş evin duvarına çarpı işareti konulup, "Alevi" yazıldı

Alevi evlerinin duvarlarına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce "Alevi" yazılıp çarpı işareti konuldu / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye'nin farklı illerinde geçmiş yıllarda Alevilere ait ev ve iş yerlerine kimi zaman kimliği belirsiz kişilerce çarpı (X) işareti konulması olayları tepkilere neden olmuştu.

Bu olaylara bir yenisi Yalova'da eklendi. Yalova'ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak'ta bulunan beş Alevi ailenin evlerinin duvarlarına çarpı işareti, "k" harfi ve "Alevi" yazıldı.

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye bilgi veren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir, söz konusu işaretlemenin bugün sabaha karşı fark edildiğini belirterek, gece veya sabah saatlerinde işaretlemenin yapıldığını kaydetti.

alevievi.jpg
Konuyla ilgili polis inceleme başlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kamera kaydı inceleniyor

Polisin konuyla ilgili soruşturma başlattığını kaydeden Demir, şu an için elde delil olarak uzaktan çekilen bir kamera görüntüsünün olduğunu bunun polis tarafından incelenerek söz konusu şahısların tespitine çalışıldığını söyledi.

Demir, toplumsal kutuplaşmayı derinleştiren ve toplumun sinir uçlarıyla oynayan bu tür eylemlerin sonuna kadar takipçileri olacaklarını belirtti. 

Demir ayrıca salı günü Yalova'da konuyla ilgili bir basın açıklaması yapılacağını da aktardı.

aleviler.jpg
Fikret Demir (solda), yardımcısı Bektaş Aras ile birlikte mahalleye gelerek incelemede bulundu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mahallede beş Alevi aileyiz, sadece bizim evlerimiz işaretlenmiş"

Independent Türkçe'nin ulaştığı evleri işaretlenen kişilerden Hasan Arduç, olayı sabah saatlerinde fark ettiklerini kaydederek, "Mahallede 5 Alevi aileyiz. Sadece bizim evlerimiz işaretlenmiş. 40 senedir bu mahallede oturuyorum. İlk defa başımıza geliyor. Kimin yaptığı konusunda bilgimiz yok" diye konuştu.

"Bugüne kadar kimseyle sorunum olmadı"

Alevi Dedesi Ali İhsan Göltekin de evi işaretlenenlerden.

Olaydan sabah saatlerinde işe giden komşusunun eşinin duvarlardaki yazıları fark etmesi üzerine haberdar olduklarını belirten Göltekin, "Ben 75 yaşında yaşlı bir adamım. Bugüne kadar kimseyle bir sorunum ya da sorunumuz olmadı. Siz ne kadar biliyorsanız biz de ancak konu hakkında o kadar bilgi sahibiyiz. Polis araştırıyormuş" dedi

celal.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Benzer olaylar her seferinde çocukların işidir denilip geçiştirildi"

Daha önce de benzer olayların Türkiye'nin birçok yerinde yaşandığını ancak çoğunlukla faillerinin bulunamadığını veya bulunmadığını öne süren Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat sözlerine şöyle devam etti:

Son yıllarda Türkiye'nin dört bir yanında buna benzer onlarca olay oldu. Alevilerine evleri tıpkı geçmişteki Maraş katliamında olduğu gibi işaretlendi. Ama her seferinde çocuklar yapmıştır gibi bahanelerle geçiştirildi. Büyük çoğunluğunda ne failler bulundu ne olay aydınlatıldı. Ve şimdi de Yalova'da böyle bir olay oldu. Bu çağda, bu tür olaylarla karşılaşmak insanın içini acıtıyor. Bu ülkede yaşayan her yurttaşın bu gibi olaylara tepki koyması gerekiyor, sorumluluk sahipleri yani hükümet sorumluluklarından kaçmamalıdır. Bir an önce bu gibi olayların üstüne gitmeli ve çözüm üretmeli. Hükümet artık Alevilerle ilgili bu ayrımcı davranışlara net bir cevap vermek zorundadır...

İnce'den tepki

Alevi vatandaşların evlerinin duvarlarına çarpı işareti konulup yazı yazılmasına eski CHP Milletvekili Muharrem İnce tepki gösterdi. 

Twitter hesabında bir paylaşımda bulunan İnce şunları kaydetti: 

"Yalova'da Alevi vatandaşlarımıza ait evlere çarpı işareti konulması kaygı ve üzüntü vericidir. Alevi vatandaşlarımızı öteki gibi görmek/göstermek ülkemize ve barış içinde birlikte yaşama irademize en büyük kötülüğü yapmaktır. Sorumlular bulunmalı ve yargılanmalıdır." 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU