Savaşlar dünya çapında 600 milyon çocuk ve kadının sağlığını tehdit ediyor

Söz konusu araştırma ekibinde yer alan Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Hala Ghattas, “Silahlı çatışmanın çocuklar ve kadınlar üzerindeki dolaylı etkilerinin, gerçek savaşın etkilerinden çok daha büyük olduğu açık” dedi

Tigray bölgesinden Umm Rakuba kampına gelen mülteciler (AFP)

Lancet Tıp Dergisi, kaotik ve uzun süreli savaşların dünya çapında 600 milyondan fazla çocuk ve kadının temel sağlık hizmetlerine erişemeyeceği anlamına geldiğini bildirdi.

Derginin yayınladığı bir araştırmaya göre 2019 yılına kadar 35 ülkede 54 silahlı çatışma yaşandı. Bu durum, insani erişim ve temel sağlık hizmetlerinin sağlanmasına karşı artan bir tehdit oluşturarak, en az 630 milyon çocuk ve kadını etkiledi.

Stanford Üniversitesi ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu da dahil olmak üzere dokuz kurumdan oluşan araştırma ekibi, 2017 yılına kadar dünyadaki kadınların yüzde 10’u ve çocukların yüzde 6’sının zorla yerlerinden edildiğini ya da tehlikeli biçimde çatışmaya yakın yaşadığını bildirdi.

Araştırmada, “2009’dan 2017’ye kadar, nüfus artışı, daha fazla çatışma, kentsel alanlarda artan patlayıcı ve kimyasal silah kullanımı gibi faktörlerle, çatışmalar nedeniyle yerinden edilen çocuk ve kadınların sayısı 30 milyondan 50 milyonun üzerine çıktı” denildi.

Araştırmacılar, savaşlarda ‘uluslararası insancıl hukuka saygı eksikliğinin’ giderek çoğalması ve şehirlerde patlayıcı ve kimyasal silahların sistematik kullanımının yanı sıra kadınlara yönelik cinsel şiddetin arttığına işaret ederek, “Bu da insani erişim, sağlık hizmetlerinin sunulması ve insani yardım çalışanları ile sağlık tesislerinin saldırılardan korunmasına yeni zorluklar getiriyor” dedi.

Söz konusu araştırma ekibinde yer alan Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Hala Ghattas, “Silahlı çatışmanın çocuklar ve kadınlar üzerindeki dolaylı etkilerinin, gerçek savaşın etkilerinden çok daha büyük olduğu açık” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

DAHA FAZLA HABER OKU