ABD'deki belediye toplantısı karıştı: Silahlı grubu kınaması istenince tüfeğini çıkardı

Toplantıya ev sahipliği yapan ismin, tüfeği görünce gülümsemesi dikkatlerden kaçmadı

ABD'nin Michigan eyaletindeki Grand Traverse Belediyesi Komisyon Üyeleri Kurulu'nun başkan yardımcısı, halka açık çevrimiçi toplantı esnasında radikal sağcı grup Proud Boys'un (Gururlu Çocuklar) kınanması istenince tüfek getirip kameraya gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 Ocak'taki toplantıda gerçekleşen olayda, komisyon toplantılarına daha önce defalarca katılan 72 yaşındaki emekli hemşire Keli MacIntosh, söz alıp Proud Boys hakkındaki endişelerini dile getirdi. 6 Ocak'taki ABD Kongresi baskını doğrultusunda grubun eylemlerinin kınanmasını talep etti.

MacIntosh'tan önce söz alan bir başka kişi de Proud Boys hakkında konuşmuş ve marttaki toplantıda silahlanma hakkı konusunda gruba söz hakkı verildiği için komisyonu eleştirmişti.

MacIntosh, konuşmasına devam ederken kurulun başkan yardımcısı Ron Clous ayağa kalkıp kameradan uzaklaştı. Clous, elinde büyük bir tüfekle geri döndü. Tüfeği bir süre göğüs hizasında bekleten Clous, daha sonra onu yere koydu.

CNN International'a açıklama yapan MacIntosh, silahı görünce şoka uğradığını söyledi. Proud Boys'un kınandığı bir açıklama talep ettiğini söyleyen MacIntosh, "Clous'un açıklamasıysa yüzüme saldırı tüfeği sokmaktı" dedi.

 

 

Yerel medyaya konuşan Clous, olaya dair "Sadece tüfeğimi gösterip ABD Anayasası'nın İkinci Ek Madde'sini (silah bulundurma ve taşıma hakkı -ed.n.) tamamen desteklediğimi açıklayacaktım. Ama sonra yapmamayı seçtim" ifadelerini kullandı.

Proud Boys hakkında bildiklerinin, marttaki toplantıda gelip kendileriyle konuşmalarından ibaret olduğunu savunan Clous, "Muhtemelen ayağa kalkıp konuşanlar arasında en saygı duyulanlardı. İyi kişilerdi ve bize saygılı davrandılar" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan ve silahı görünce gülümsemesiyle dikkatleri çeken Grand Traverse Belediyesi Komisyon Üyeleri Kurulu'nun başkanı Rob Hentschel ise şöyle konuştu:

Silahı Clous'un göğsünün hizasında gördüm ve bunu yapmasının ironik olduğunu düşündüm. Konuşan kişi silahlardan bahsediyordu ve Clous'un göğsünün hizasında silah vardı. Bununla yasadışı veya tehlikeli bir şey yaptığını düşünmüyorum. Tehdit etmiyordu. Sadece silahı tutuyordu.

Ancak komisyonun diğer üyeleri aynı fikirde değil. Zira üyelerden Betsy Coffia, "Son derece rahatsız edici ve uygunsuzdu. Soruşturulması gerekiyor" dedi.

Clous'un hareketini tehdit olarak gören ve ifade özgürlüğüne zarar verdiğini söyleyen bölge sakinleriyse istifasını talep eden bir imza kampanyası başlattı.

 

Independent Türkçe, CNN International, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU