Robot denizaltı: Satürn'ün uydusundaki sıvı metan okyanusunun nasıl incelenebileceği bulundu

Muhtemel bir uzay görevi, Titan'daki sıvı metanın gizemli kökenini ortaya çıkarabilir

(NASA)

Bilim insanları Satürn'ün en büyük uydusu Titan'ın, metan okyanusu boyunca ilerleyecek bir robot denizaltıyla incelenebileceğini öne sürüyor.

Cornell Üniversitesi'nden astronomlar, uydunun gaz atmosferinin altında gizlenen devasa sıvı metan kütlesi Kraken Mare'in hayret veren 300 metre derinliğiyle uydudaki sıvının neredeyse tümünü içerdiğini ifade ediyor.

Farklı kimyasal bileşimine rağmen Titan'ın nehirleri, gölleri ve okyanusları Dünya'dakilerle çarpıcı benzerlikler taşıyor ve uydu atmosferinin araştırılması gezegenimizin yaşamının erken zamanlarında nasıl geliştiğine ilişkin bilgiler verebilir.

Araştırmanın başyazarı, Cornell Astrofizik ve Gezegen Bilimi Merkezi'nden araştırma görevlisi Valerio Poggiali, açıklamasında şunları kaydetti:

Titan'ın denizlerinin her birinin derinliği ve bileşimi zaten ölçülmüştü, Titan'ın en büyük denizi Kraken Mare dışında. Burası yalnızca harika bir isme sahip değil, aynı zamanda uydunun yüzey sıvılarının yaklaşık yüzde 80'ini içeriyor.

Bilim insanları halihazırda 2014'teki eski bir uzay görevinde denizin batimetrisini (derinliğini) hesaplamıştı.

Cassini T104 görevi, Titan'ın bin kilometre üzerinde saatte 20 bin kilometre hızla uydunun Kuzey Kutbu yakınından geçerken ve Ligeia Mare isimli daha küçük bir denizi araştırırken, altimetresini (yükseklik ölçer) Kraken Mare'nin derinliğini ölçmek için kullanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya'da araştırmacılar, radarın deniz yüzeyine çarpmasıyla okyanus tabanından dönmesi arasındaki zaman farkını kaydedebiliyor ve bu veriyi radar enerjisinin sıvı içinde nasıl emildiği bilgisiyle birleştirebiliyor.

Poggiali'ye göre bir denizaltının mekanik bir motora sahip olması uzak bir ihtimal olsa da gelecekte bir denizaltı Kraken Mare'yi ziyaret edebilir ve içinde gezmesi mümkün olabilir.

Araştırmacı şunları ifade etti:

Ölçümlerimiz sayesinde, bilim insanları artık sıvının yoğunluğunu daha yüksek hassasiyetle çıkarsayabiliyor. Bu sayede deniz aracındaki sonarı daha iyi ayarlayabilir, denizin yönelimli akıntılarını anlayabilirler.

Muhtemel uzay görevi, Titan'daki sıvı metanın gizemli kökenini ortaya çıkarabilir. Zira yoğunluğu Dünya üzerindekinden yaklaşık 100 kat daha az olan Güneş ışığı, bu atmosferdeki metanı sürekli etana dönüştürüyor.

Ve Poggiali'ye göre, 10 milyon yıllık bir zaman dilimi içinde bu süreç, Titan'ın yüzeyindeki metan birikimini tamamen tüketmeliydi.

Araştırmacıların bulguları, Journal of Geophysical Research'de, "Titan'ın Kraken Mare'indeki Moray Oyuğu'nun Batimetrisi" başlığıyla yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU