Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ünal: Mutant virüs nedeniyle bir daha aşı yapılması zorunlu hale gelebilir

"Daha önceki 1/80 oranına kadar virüsü bloke ederken, bu yeni mutant virüse karşı 1/8 oranında bloke ediyor; yani 10 kat az"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika’da görülen mutant virüs nedeniyle bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini söylüyor / Fotoğraf: AA

Koronavirüse karşı 81 ile dağıtılarak 14 Ocak'ta yapılmaya başlanan CoronaVac aşısının ilk dozu 1 milyon 200 binden fazla kişiye uygulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deki aşı çalışmasını yürüten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika’da görülen mutant virüsün kendilerini de endişelendirdiğini söyledi.

Ünal, “Güney Afrika’da görülen mutant Koronavirüs'ün, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var. Bu da bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor. açıklamasını yaptı. 

HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Ünal, mutan virüse karşı güncellenmiş bir aşıya neden ihtiyaç duyulabileceğini şu sözlerle anlattı:

"Bir virüse karşı etkisini ölçmek için virüs sürünümü alınır ve laboratuvardaki hücre kültüründe şuşu üretilir, aşıdan da bir o kadar kültür alır ve ona uygulanır. Sonra onu yarı oranında sulandırarak, yani ½, ¼, 1/8, 1/16 ... 1/32 oranda sulandırarak devam eder. Görür ki bir seviyeye kadar etkili oluyor. Aynı testi bu kez yeni mutant virüse karşı uygular. Bu da yapılmış. Daha önceki 1/80 oranına kadar virüsü bloke ederken, bu yeni mutant virüse karşı 1/8 oranında bloke ediyor; yani 10 kat az. Yeni virüs şuşu korumadan kaçıp, bir başka yoldan hücreye girebildiğine dönük iddiayı ortaya koyuyor. Direncin eskisine göre 10 kat az etkili olduğunu sergiliyor. Güncellenmiş aşıya ihtiyacı ortaya çıkarıyor...” 

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU