Biden'ın Oval Ofis'ine 3,9 milyar yaşında "misafir" geldi

NASA, Apollo 17 misyonu sırasında Ay'dan alınan bir numuneyi Beyaz Saray'da sergilenmek üzere ödünç verdi

Ay'dan alınan numune başkanın masasının hemen yanındaki kitaplıkta sergileniyor (AP)

ABD'de 20 Ocak itibarıyla göreve başlayan Joe Biden yönetimi, NASA'dan sergilemek üzere Ay taşı istedi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre NASA, Biden yönetiminin bu talebi üzerine Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde bulunan bir Ay taşını ödünç verdi.

1972 Apollo 17 misyonu sırasında Ay yürüyüşe katılan görevliler tarafından Ay'dan toplanan 3,9 milyar yıllık taş artık Oval Ofis'te sergileniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Metal bir kelepçeyle tutulan ve cam bir hazne içinde muhafaza edilen taş parçası, "Amerikalılara önceki nesillerin azim ve başarılarını hatırlatmayı amaçlayan" öğeler içeren bir kitap rafında yer alıyor.

Taşın bulunduğu çerçevenin tabanında, Ay yüzeyinde yürüyen son NASA astronotları olan, Apollo 17 misyonunun üç ismine adanmış bir de plaka bulunuyor.

Söz konusu yazıda, "Apollo 17 astronotu Ronald Evans ve Ay'a ayak basan son insanlar Harrison Schmitt ve Eugene Cernan, bu örneği Ay Modülü'nden 3 kilometre uzakta bulunan Toros-Littrow Vadisi'ndeki Kuzey Masifi'nin tabanındaki büyük bir kayadan yontmuştur" ifadesi yer alıyor.

1972'de toplanan 332 gramlık Ay taşının, Ay'ın yakın tarafındaki son büyük çarpma olayı olarak bilinen Imbrium Çarpma Havzası'nda oluşan 3,9 milyar yıllık bir kütleye ait olduğu belirtiliyor.

Apollo 17 görevi sırasında Ronald Evans tepede yörüngede dönerken, Cernan ve Schmitt, Taurus-Littrow Vadisi'nde Ay yüzeyinde 22 saat geçirmişti.

Ekip, sismik profilleme, atmosferik kompozisyon analizi ve ay örneklemesi dahil olmak üzere bir dizi deney gerçekleştirmiş ve şu anda Oval Ofis'te sergilenen taş parçası da dahil olmak üzere birkaç nesneyi Dünya'ya dönerken beraberlerinde getirmişti.

Ay taşı bu hafta Beyaz Saray'a gelmeden önce Berlin'deki Alman Teknoloji Müzesi'nde sergileniyordu.
 

tas.png
Oval Ofis'te sergilenen taş (NASA)


Biden Ay'dan alınmış böyle bir numuneyi talep eden ilk başkan olsa da bu taşları Beyaz Saray'da gören ilk başkan değil.

1999'da eski Başkan Bill Clinton, NASA'nın Ay'a inişinin 30. yıldönümü dolayısıyla Apollo 11 astronotları Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i Beyaz Saray'a davet etmişti. Ekip bu ziyarete, 1969 misyonu sırasında topladıkları 10057,30 adlı bir Ay taşı örneğiyle gitmişti.

Şu anda Oval Ofis'te bulunan ve 76015,143 olarak kodlanan Ay taşıysa, NASA'nın Ay'a en son gittiği zamanın hatırası olduğu için de tarihi bir anlam taşıyor.


Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU