30 milyon kişinin açlıkla boğuştuğu ABD'de Biden ekonomi planını açıkladı: "Biz bu değiliz"

Pandemi milyonlarca Amerikalıyı sarstı

Biden: "İnsanların aç kalmasına izin veremeyiz. Biz bu değiliz" (AFP)

Joe Biden, "Biz bu değiliz" diyerek açlık ve yoksulluktan mustarip Amerikalılara derhal yardım etmek üzere iki kararname imzaladı.

Koronavirüsten kaynaklanan ölü sayısının şubat sonunda 500 bine ulaşabileceğini açıkladıktan bir gün sonra yaptığı bir diğer kasvetli konuşmada Başkan, pandeminin önünü kesmek ve insanların ceplerine daha fazla para koymak için tasarlanmış iki kararnameye imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma günü Beyaz Saray Devlet Yemek Salonu'nda imzalanan kararnamelerden biri, gıda yardımlarının ve en yoksul Amerikalılara yönelik teşvik çeklerinin kapsamının genişlemesini sağlayacak. İkinci kararnameyse federal sözleşmeli işçiler için asgari ücreti saatte 15 dolara (yaklaşık 111 TL) çıkaracak. Bu ücret şu anda saat başı 10,95 dolar (yaklaşık 81 TL).

Biden "İnsanların aç kalmasına izin veremeyiz, vermeyeceğiz. İnsanların kendi başlarına yapmadıkları bir şey için evlerinden çıkarılmasına izin veremeyiz" dedi.

İnsanların işlerini kaybetmelerini seyredemeyiz. Harekete geçmeliyiz. Şimdi harekete geçmeliyiz.

Başkan, "Bu sadece Amerikalı kardeşlerimize hak ettikleri itibar ve saygıyla yaklaşma yönündeki ahlaki yükümlülüğü yerine getirmek değil. Ekonomiyi sadece yarın için değil gelecekte de tüm Amerikalılar için büyütmek üzere kararlı ve cesurca hareket etmeliyiz" diye ekledi.

Biden, göreve başlamadan günler önce işini kaybedenlere, aç kalanlara ve evden çıkarılmakla karşı karşıya olanlara daha fazla yardım sağlamak için Kongre'nin kabul etmesini istediği 1,9 trilyon dolarlık (yaklaşık 15 trilyon TL) "Amerika Kurtarma Paketi"nin ayrıntılarını açıklamıştı.

Biden cuma günü kongre onayı gerektirmeyen ve daha hızlı yardım sağlayabilecek tedbirler imzaladı.

Başkan, "Amerika'nın çoğu acı çekiyor. Koronavirüs hızla yayılıyor. Aileler aç kalıyor. İnsanlar evlerinden çıkarılma riski altında. İş kaybı yeniden artıyor. Harekete geçmeliyiz. Konuya neresinden bakılırsa bakılsın, harekete geçmeliyiz" dedi ve ekledi:

Şimdi harekete geçersek, ekonomimiz hem kısa hem de uzun vadede daha güçlü olacak.

Cuma günü erken saatlerde, Beyaz Saray Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, tedbirlerin "kapsamlı yasal yardımın yerini tutmayacağını" söyledi.

Deese yine de tedbirlerin "milyonlarca aileye ciddi bir yardım eli sunacağını" belirtti. Deese, "Amerikan halkı acı çekiyor ve beklemeye güçleri yok" diye ekledi.

Şu anda, yaklaşık 16 milyon kişi bir tür işsizlik yardımı alıyor ve tahminen 29 milyon kişinin yiyecek yeterli yemeği yok. Kadınlar, azınlıklar ve düşük gelirli hizmet çalışanları orantısız bir şekilde etkilendi; Siyahi ve Hispanik işçilerse beyaz işçilere göre daha yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya.

Deese, "Amerika'da büyüyen bir açlık krizi var" dedi.

Reuters'dan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU