Belçika Fehriye Erdal'ı en çok arananlar listesine koydu

Sabancı suikastının faillerinden firari Erdal'ın gıyabında verilmiş 15 yıl hapis cezası bulunuyor

Erdal, Belçika Federal Polisi'nin Aktif Firari Arama Timi tarafından aranacak / Fotoğraf: AA 

Belçika, Özdemir Sabancı suikastının faillerinden firari Fehriye Erdal'ı "en çok arananlar" listesine aldığını duyurdu. 

Ülkede Fransızca yayın yapan Sudinfo.be haber sitesine göre, "en çok arananlar" listesine aralarında Erdal'ın da bulunduğu iki yeni isim eklendi. 

Böylelikle aranan kişi sayısı bin 846'ya yükseldi.

Gıyabında 15 yıl hapis cezası bulunan Erdal, Belçika Federal Polisi'nin Aktif Firari Arama Timi (FAST) tarafından aranacak. 

Ne olmuştu?

Fehriye Erdal, Sabancı Holding yöneticisi Özdemir Sabancı dahil üç kişinin 9 Ocak 1996'da öldürülmesi olayının faillerinden biri.

Sabancı suikastının ardından Türkiye'den kaçtıktan sonra 1999'da Belçika'nın Knokke şehrinde Neşe Yıldırım adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştı.

Türkiye'de geçen yıl güncellenen "Terörden Arananlar Listesi"nde mavi kategoride yer alan Erdal'ın nerede olduğu bilinmiyor.

Çete üyesi suçlamasıyla yargılanan Erdal, bir yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra ev hapsine alınmış 26 Şubat 2006'da ise firar etmişti.

Bu firardan iki gün sonra Brugge Ceza Mahkemesi Erdal'a gıyabında 4 yıl hapis cezası ve 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etme kararı verirken, Gent Temyiz Mahkemesi dokuz ay sonra bu cezaları onamıştı.

Brugge Mahkemesi aynı dava kapsamında DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.

Mahkeme suikastten 20 yıl sonra 25 Mayıs 2016'da Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanmasına karar vermişti.

Mahkeme 2017'de DHKP-C üyesi Erdal'ı Türkiye'de işlediği suçlardan gıyabında 15 yıl hapis cezası ile 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezasına çarptırmıştı. 

Türkiye'nin Erdal'ı iade talebine Belçika makamları olumsuz yanıt vermişti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU