CHP'den "oturmuş demokrasilerde erken seçim olmaz" diyen Erdoğan'a yanıt

Öztrak, “Oturmuş demokrasilerde erken seçim olmaz diye bir şey yok. Oturmuş demokrasilerde zamanında seçim de olur eğer artık iktidarlar işi yönetemediklerini görüyorlarsa erken seçim de olur” dedi

CHP Sözcüsü Öztrak, "Ocak sonuna kadar geleceğini söylediğiniz 40 milyon doz aşı nerede? 'Alman aşılarıyla ilgili bağlantıyı yaptık' demiştiniz. Nerede, geldi mi?" diye sordu / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak,  parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçimle ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın erken seçim açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçimin 2023'te yapılacağına ilişkin sözleri ve Milli Görüş kökenli siyasetçileri ziyaretlerine yönelik soruya karşılık Öztrak, şunları kaydetti:

"Artık şu netleşmiştir, mevcut tabloda Cumhur İttifakı'nın yüzde 50 artı 1'i alması mümkün değildir. Bu çerçevede benim anladığım bu görüşmeler, seçim sistemine dönük birtakım konuşmalar, projeler, hepsi bu sıkıntı, telaş içinde yapılan görüşmelerdir. Oturmuş demokrasilerde erken seçim olmaz diye bir şey yok. Oturmuş demokrasilerde zamanında seçim de olur eğer artık iktidarlar işi yönetemediklerini görüyorlarsa erken seçim de olur. Vatandaşın sırtındaki yükü artırmama sorumluluğunu taşır iktidarlar"

"Aşının ne zaman geleceği nasip kısmete kalmış" 

Toplumsal bağışıklık kazanılması için en az 60 milyon kişinin aşılanması ve bunun için de 120 milyon doz aşı gelmesi gerektiğini belirten Öztrak, şu ana kadar geldiği bilinen aşı miktarının 3 milyon doz olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Çin'den ikinci parti aşı onayının çıktığı ve nasip olursa büyük ihtimalle bu hafta sonuna kadar gelebileceği" açıklamasını hatırlatan Öztrak, "Aşının ne zaman geleceği nasip kısmete kalmış. Erdoğan'ın beklentisi de 10 milyon doz aşı. Aşı yok, beklenti var. Beklenti ne demek? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti. Kesin sayıyı bilmiyor musunuz? İhtiyacımız olan 120 milyon aşının 117 milyon dozu ne zaman gelecek? Ocak sonuna kadar geleceğini söylediğiniz 40 milyon doz aşı nerede? 'Alman aşılarıyla ilgili bağlantıyı yaptık' demiştiniz. Nerede, geldi mi?  Bu bağlantıları yapmakta geç mi kaldınız? Yoksa paranız mı yok? Para varsa neyi, kimi bekliyorsunuz? Bunları öğrenmek hepimizin hakkıdır" dedi.

"Gerçek gelir ve kira destekleri verin"

Esnafın sorunlarına değinen Öztrak, lokanta ve restoranların geçen yıl 117 gün kapalı kaldığını kaydetti. Esnafın yasaklar nedeniyle kaybettiği, mahrum kaldığı hasılatın telafi edilmediğini, bütçeden gelir desteği verilmediğini ifade eden Öztrak, "Şimdi sarayın kapattığı bu iş yerlerine kamu bankalarından icra tebligatları gelmeye başladı" ifadesini kullandı.

AYM'nin Enis Berberoğlu ile ilgili kararı

Anayasa Mahkemesinin, Enis Berberoğlu hakkında daha önce verilen ihlal kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruda yeniden ihlal kararı verdiğini anımsatan Öztrak, "Şimdi Türkiye Adalet Bakanı'nın iddia ettiği gibi bir hukuk devleti ise yapılacak bellidir. Alt mahkeme Yüksek Mahkemenin kararına uymalı, 7 ay boyunca gasbedilen millet iradesi kurtarılmalı, milletin vekilinin milletin sesini duyurma hakkı derhal geri verilmelidir" şeklinde konuştu.

"Milletin ekmeğine el uzatmayın"

İstanbul'daki halk ekmek tartışmalarına değinen Öztrak, vatandaşın salgın döneminde yediği ekmekten 1 lira tasarruf ederek faturalarını ödeyebilmek için çırpındığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halk ekmek büfesi açma girişiminin ise AK Parti ve MHP'li üyelerce reddedildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca seyyar araçlarda ekmek satışının yasaklandığını, tepkiler üzerine bunun İBB için olmadığının açıklandığını belirten Öztrak, "Hükümeti buradan uyarıyoruz, milletin ekmeğine el uzatmayın, bunu aklınızdan bile geçirmeyin. Unutmayın, milletin ekmeğiyle uğraşanı ekmek de çarpar millet de çarpar" ifadelerini kullandı.

Katırcıoğlu’nun zafer işareti

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun HDP Diyarbakır il binası önünde eylem yapan annelere zafer işareti yapması ve sonrasında savcılık tarafından hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Öztrak, "Tüm anneler için çocukları çok önemlidir. Anneler orada çocuklarına kavuşmak istemektedirler. Siyasetçi olsun olmasın herkes annelerin taleplerini saygıyla karşılamak zorundadır" ifadelerini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU