İstinaf, Gezi davasındaki beraat kararlarını bozdu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve diğer 8 sanık hakkındaki beraat kararını bozdu

Gezi Davası'nın duruşmaları, Silivri Cezaevi'nin önündeki adliyede görülüyordu / Çizim: Tarık Tolunay

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemlerini organize ettikleri iddiasıyla yargılanan Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkındaki beraat kararını bozdu.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda çıkan beraat kararları üzerine savcılık itirazda bulunmuştu. İtirazı görüşen Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasındaki beraat kararlarını kaldırdı ve eksik delillerin tamamlanması ile yargılamanın devamına karar verdi. Bozma kararının ardında dosya, yargılamanın yapıldığı İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Kavala tahliyesi beklenirken başka bir dosyadan tutuklanmıştı

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18 Şubat 2020'de verdiği kararla davada tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala tahliyesi beklendiği sırada başka bir soruşturma gerekçe gösterilerek tekrar tutuklanmıştı.

7 sanığın dosyası ayrılmıştı

Şu anda başka bir dosyadan tutuklu bulunan Osman Kavala haricinde tutuklu sanığın bulunmadığı davanın 18 Şubat 2020'deki karar duruşmasında, yurt dışındaki sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Germiyanoğlu, Mehmet Ali Alabora, İnanç Ekmekçi ve Gökçe Yılmaz'ın dosyasının ayrılmasına hükmedilmişti.

8 sanığa beraat 

O sırada Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan Osman Kavala ile Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi beraat etmişti. 

3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 13 sanığa 15 - 20 yıl hapis cezası

Savcılığın verdiği mütalaada, sanıklardan Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması, diğer sanıklara da 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası verilmesi talep edilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU