Suriye çölündeki operasyonlarda 3 Suriye rejim askeri öldürüldü

Türk ve Rus güçler, İdlib’in doğu kırsalında Suriyeli muhalif gruplar ve rejim güçleri arasındaki temas hatlarında iki kontrol noktası kurdu

21 Ocak’ta işgal altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Hermon Dağı kayak merkezindeki askeri kaynak biriminden İsrailli askerler (AFP)

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 21 Ocak’ta yayınladığı bir raporda Humus’un doğu kırsalındaki Palmira yolunda meydana gelen bir patlamada Suriye rejim güçlerinden üç askerin öldüğünü açıkladı.

Rus savaş uçaklarının, ana yolları IŞİD örgütü saldırılarından korumayı amaçlayan büyük bir operasyonla eş zamanlı olarak, Suriye çölüne 20’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu kapsamda Palmira yolunda yapılan kara operasyonu sırasında meydana gelen patlamada 3 asker ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. SOHR, 5. Kolordu ve Filistin Kudüs Tugayı gibi Rus yanlısı kuvvetlerin, Deyr ez-Zor- Humus yolunu büyük bir güvenlik hamlesiyle güvence altına almak için çaba sarf ettiğini açıkladı. Ayrıca Rus savaş uçakları, Halep- Hama- Rakka üçgeninde IŞİD'in yayıldığı bölgelere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Türk ve Rus güçler, İdlib’in doğu kırsalında Suriyeli muhalif gruplar ve rejim güçleri arasındaki temas hatlarında iki kontrol noktası kurdu.

Rus kuvvetler, İdlib’in doğu kırsalındaki Sarakib şehrinin kuzeyinde bulunan Afs kasabası yakınlarındaki askeri bir karakol kurdu. Aynı zamanda Türk güçler, Halep- Lazkiye (M4) uluslararası karayolu yakınında Sarakib şehrinin batı tarafına benzer bir nokta kurdu.

Gelişme, İdlib’de Rusya ve Türkiye arasında 5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da imzalanan ateşkes anlaşması ve muhalif gruplar ile Suriye rejimi arasında Halep- Lazkiye (M4) ve Halep- Şam (M5) uluslararası karayollarındaki gerginliği önlemek için Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmasızlık bölgeleri hususunda imzalanan diğer anlaşmalar çerçevesinde yaşandı.

TSK, YPG mevzilerini bombaladı

SOHR, Türk kuvvetlerin, Halep’in kuzey kırsalındaki YPG’nin konuşlandığı bölgelerden olan Tel Rıfat kasabası, Herbel köyü ve Maranaz civarını ağır toplarla bombaladığını bildirdi.

‘Fırat Kalkanı’ bölgelerinde konuşlanmış Türk kuvvetleri, YPG’yi  Halep’in kuzey kırsalındaki konuşlanma bölgeleri arasında yer alan Şara ilçesine bağlı Maranaz ve el-Algamiyye köylerini bombaladı.

İtalyan yabancı savaşçı Türkiye ve İtalya'nın iş birliğiyle yakalandı

Aynı şekilde Türk ve İtalyan yetkililer arasındaki iş birliği, İdlib’de terör örgütü El-Kaide’ye bağlı bir İtalyan vatandaşının yakalanarak, ülkesine iade edilmesiyle sonuçlandı.

Türk güvenlik kaynakları, 21 Ocak’ta ‘yabancı bir savaşçı’ olan 24 yaşındaki İtalyan vatandaşının 2014 yılında Ortadoğu’ya gittiğini, Suriye ve Irak’ta El-Kaide ile bağlantılı gruplar arasında savaştığını ve 2017 yılında hakkında uluslararası yakalama emri çıkarıldığını açıkladı. Tutuklama, İdlib’de takip edilmesi sonrasında Ankara ile Roma arasındaki iş birliği neticesinde gerçekleşti. Savaşçı, Türkiye’nin güneyinde ve Suriye sınırındaki Hatay şehrinde İtalyan yetkililere teslim edilirken, Türk eşi ve üç çocuğu ise Türkiye kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU